Followers

Tuesday, December 11, 2012

Travel Log 4.0 South Korea 2nd Trip Day 6 Seoul (4march-12march 2012)

Jumaat 9 march 2012


Harini hari keenam aku kat Seoul ...so harini smpi balik pagi isnin aku ngan kwn aku decide nak jln sekitar Seoul jer.harini hari last kitaorg stay kat Phil guesthouse.Very nice stay kat phil guesthouse neh kitaorg mmg nak cari tmpt paling murah nak stay so servay kat cini mmg murah smlm RM 29.90 untuk dorm lapan org (rate haritu skrg dah naik aku tgk) berbaloi la jugak sbb guesthouse dia dekat giler ngan subway station achasan dlm tak smpai 100meter pun.Bwah hostel ader convinence store hostel baru cantik cuma jauh sikit jer dari bandar dlm 30 minit ke downtown seoul tapi buka jln kaki pun naik subway jer. Sesetengah org diorg suker duduk dekat ngan bandar walaupun a bit pricey bagi aku aku nak cari semurah yg mungkin tempat tinggal sbb nak jimat duit ...sedihnyer nak jln tapi takde duit banyak ...mmg teringin nak duk namsan geuesthouse ker area myendong ker tapi raser terpaksa nak jimat duit ...pagi tu kitaorg siap awal turun sarapan n chow dari hostel tu since hostel tu baru notice board dia kosong lagi so kitaorg ambik duit 1 rgt n conteng ucap terima kasih kat pemilik hostel tu mcm org biaser buat kat hostel2 lain latest aku tgk gmbr notice board tu dah penuh duit kertas negara2....hehe so aku rate hostel neh 4.5/5 sbb byk kemudahan n bersih n boleh basuh baju free...sape nak tgk phil house leh usha cini
mcm neh la bilik dia klu dorm tamabh lagi 4 katil atas

Phil House




dgn bwk beg terus kitaorg gi downtown seoul first turun kat Gwahamun Square tangkap gambar dan terus ke gyeogbukgong tgk changing guard ceremony. neh masuk kali ke dua aku tgk changing guard ceremony... lepas tu tak masuk pun gyeogbukgung palace cadang nak masuk chandeokgung palace so jln kaki dari gyengbukgong palace ke chandeokgung palace masuk sana ticket 3000w mula 2 cadang nyer nak ikut tour secret garden tapi since haritu hari jumaat n tour english start kul 11 so tak jadi ..just masuk palace ...simpan bagpack ader kat locker dlm kwasan palace tu.Chandeokgung neh tak sebsar gyeongbukgung tapi lebih besar dari deoksugung palace (tic 1000w).Jlan sekejap tak jauh beza pun anatara palace 2 neh ...lepas kitaorg jln patah balik ke insadong time tu nak dekat kul 12 lebih dah so tak smpt jln insadong sgt just jln 2 sekejap jer sbb nak kejar smbayang jumaat..so kitaorg ambik subway ke itawon nak check up kat is@k hostel untuk the rest of remaining days. Is@k neh hostel aku duduk maser 1st trip dulu..actully kenaper aku pilih hostel neh maser 1st trip sbb hostel neh murah n dekat ngan makanan halal.untuk tahun neh philguesthouse yang termurah tapi aku tak berani nak ambik full stay kat phil sbb murah sgt takut tak best jer so try jer la 3hari kat phil n the rest kat is@k. tapi aku raser aku suker lagi stay kat phil....lepas letak beg bergegas sembahyang kat seoul mosque cuma aku tak suker tempat air smbaynag dia tak bersambung ngan kwasan smbahyang so klu pakai kasut agak sukar la sikit tambah klu winter sejuk ....abis sembahayang kitaorg jumpa pak lah dia dtg korea jln 2 kot smua serbu nak slm kitaorg join la sekali berlakon jadi student belaja kat korea haha






Lepas sembahyang jumaat try la makan kat satu kedai halal neh actully aku dah try makan dah sblum neh , makan nasi beryani la klu convert nilai dia sepingan dlm Rm 30 gak la hahah mahal giler lepas tu aku ngan kwn terus gerak gi city hall subway station. Dari city hall neh korang leh pagi mcm 2 tempt so dari ctu kitaorg gi deoksugung tapi tu boleh pakai pakaian korea dgn percuma aku tak tahu klu laki punyer pakai nama aper yg perpuan hanbok kan?so dia bagi paki free dlm maser 5 minit untuk pelancong asing so kitaorg tulis nama n tangkap gmbr ngan baju tu.Lepas tu kita org cross jln depan deoksugung neh la city hall mcm kira dataran merdeka la klu kat negara kita ..klu musim winter peak depan neh ader ice skate rink.time kitaorg tu dah tutup dah sbb hujung winter dah...lepas tu kiatorg turun kat permulaan sungai tu jln 2 kat ctu smpi pertegahan sungai naik atas terus pegi sampi myengdong..jln 2 area myendong jap lepas tu kitaorg decide nak naik namsan tower so tanya kat ader akak tourist infomation kat area myendong tu ...byk akak tourist infomation area ctu ...kitaorg tanaya mcm mana nak naik namsan tower guna bus so dia bagi tau bus no beraper tah kau dah luper tunggu kat area bus stop myendong tu so kami naik bus tu actully bus yg kami naik bus namson tower tour murah jer dlm 500w sbb dekat jer neh kes nak jimat duit tak nak naik cable car ...ingat nak kejar sunset tapi smpi kat ats dah gelap...










beli ticket naik namsan tower ...dah naik harga tahun 2011 8000w tahun neh dah 9000w naik atas skrg dah byk kedai survinor kat citu tgk permandangan sekejap n turun luper giler nak bwk kwn aku tgk padlock yg byk sekeliling namsan tower tu...turun 2 kitaorg naik bus warna kuning terus sampi ke Itawon..yang pasti trip kedua aku neh byk guna bus sbb lagi murah dari subway tu pun terkial2 nak naik bus mana satu...mlm tu rasernyer makan kebab jer





Balik hostel tgk penuh dah hostel tu ngan org n kebanyakkan org malaysia hahaha....satu dorm ngan kami dak malaysia so tambah kenalan baru...yg lain ader sekumpulan dak malaysia laki prepuan dlm 10 org gak la duk citu.tu yang best duk hostel neh sbb mmg akan jumpa org malaysia ...tahun lepas maser aku duk cini pun aku jumpa dak malaysia n seorg singapore ..endup kitaorg travel sama2...cuma untuk tahun aku raser kureng sikit sbb aku dah duk hostel yg better dari neh kot..aku raser is@k teraser sejuknyer tahun neh sbb is@k takde heated floor n aku tido paki baju sejuk n air panas dia klu time peak  rami org mandi jadi habis kene tunggu dia panas balik n tak beraper sesuai untuk family sbb tandas dia campur laki prempuan n klu duk single room nak masuk bilik kene lalu dorm sbb bilik single dalm dorm tu tapi host dia ok bagus pandai ckp bi .wlubgaimana pun ok jer duk citu cuma aku prefer duk phil lagi ...kelebihan is@k senang nak jumpa pelancong melayu , dekat masjid , dekat kedai makan halal..so saper nak tgk is@k leh la tgk cini


Malam tu tgk tv sekejap lepas tu tido kot..................The end hari ke-6


Thursday, November 29, 2012

Melaka less than 24 hours

Sabtu lepas ...aku ngan family ke melaka unplanned sebenarnyer nak pegi melaka jumpa bapak aku dia ader kat sana cuti sekolah neh sbb dia ader join program...bertolak dari perak kul 9 pagi smpi ke plaza tol ayer keroh dalm kul 3.30 ..meet up ngan bapak aku than nak gi makan sbb tak prepare aper2 aku google ingat nak try asam pedas bawah pokok kat ujung pasir ..last tak jumpa pun kedai tu ...last 2 singgah jer ader warung kedai kat mana tah ...dia ader jual coconut shake ..kuih mueh ..makanan goreng2..lokasi lepas sikit ujung pasir kot ....aku makan laksa nyonya tapi kureng sikit raser dia n coconut shake special yg mana dia blend air kelapa +isi+aiskrim vanila +ais jadi mcm ice blanded dah lepas tu letak lagi ais krim vanila atas dia...review aku raser kureng sikit la coconut shake dia sbb mcm muak ..aku lagi suka yg aku pernah makan kat KELANTAN warung kurnia ibu yg mana dia blend air kelapa ngan isi n letak ais krim kat atas takde la muak sgt...lepas makan pusing 2 kat area tu rupernyer byk gerai jual coconut shake...melaka terkenal ngan coconut shake rupenyer..aku google dia ckp klu nak sedap gi kat pantai kelebang punyer coconut shake...then tel bapak sedara aku yg tinggal kat melaka  nak tumpang umah dia...bapak sedara neh yg aku pernah tumpang rumah dia maser aku keje kat KL dulu ...dh dekat setahun depa duk melaka ...diorg duk kat jasin


Masuk maghrib kitaorg smbahyang kat masjid AL Azim n gi makan kat medan selera jalan nak ke plaza tol ayer keroh ...medan selera neh senang nak cari sbb letak kat main road klu dari plaza tol ayer keroh nak ke bandar hilir or sebaliknyer ...semua kedai situ ader asam pedas ....mana satu sedap aku tak tahu ...tapi kedai yg aku makan tu aku order asam pedas ikan kembung sedap la gak sbb aku tak pernah mkan asam pedas yg sedap lagi ...asam pedas dia mcm ader tambahan rempah dlm dia compare daripada mak aku biaser buat kat umah....lepas tu balik umah sedara kat Taman Kesang kat Jasin....

Food court 



Esok pagi kami bertolak keluar n singgah jap kat bandar hillir nak beli belacan ...teringin aku nak naik Menara Taming sari tapi semua tak nak naik mls aku nak naik sorg2....lepas tu cadang nak cari coconut shake kat kelebang tapi tak jadi  minum air kelaapa tepi jln n gerak ke KL...









Smpi KL singgah KENAGA WHOLESALE CENTRE sbb adik aku nak shopping n makan kat ayam golek Nara Seafood kat Pantai dlm n send adik aku balik UM..kitaorg balik Perak ...

GMBR diupload kemudian

Thursday, November 22, 2012

Travel Log 4.0 South Korea 2nd Trip Day 5 Suwon & Penpal (4march-12march 2012)

8 March 2012(Khamis)
Hari seterusnyer di bumi Korea Selatan ...harini kitaorg terlebih releks sbb smlm letih jln busan so aku ambik keputusan nak basuh baju jap last 2 lama gak basuh baju sbb mesin tak leh bukan dia basuh dua kali sbb aku tak faham tulisan korea kat mesin basuh tu so plan kitaorg nak gi Suwon jumpa kwn aku punyer penpal dia nak bwk jln area citu...dah lama la gak dia kwn ngn pen pal neh dah lebih dua tahun sejak zaman fesbuk takde lagi smpi diorg pindah ke fesbuk....



Nak dekat kul 12 kami kluar so route kami harini dari subway station achasan ke suwon line 1...actually aku pun tak jelas kwn korean neh nak bwk mana yg aku fikir dia nak bwk gi hwaseong fortress
bwh neh route kitaorg dari phil guethouse dari achasan station tu pun tersilap sbb line satu ader pecah gi dua tempt yg satu lagi gi incheon so kitaorg pun tersilap haritu terpaksa patah balik ke station seblum dia pecah dua lane station tu nama GURO n ambik balik ke lane ke suwon..last 2 smpi dekat kul 1tgh hari....








Sampai suwon station kitaorg keluar ke Tourist information Center sbb nak meet up ngan kwn korea kiatorg tu sbb kitaorg laki so kwn kitaorg tu prempuan la haha mula nervous la gak sbb takut tak tahu nak smbg aper so perkenalkan kwn kitaorg seorg jer dia dtg nama dia hyosun @ kim hyosun dia neh rajin cari kwn penpal kot n bagi hadiah ramai gak kwn dia kat turki smpi dia pernah gi turki...yg paling terkejutnye dia tak pandai sgt cakap bi terkejut aku sbb dlm FB aku tgk teror jer dia tulis bi ...so last 2 dia ajak gi korean folk village kalu aku tau nak gi sini aku dah kluar awal dah so kat tourist center disediakan free shuttle ke korean folk village ader maser shuttle tu gerak aku tak pasti dah yg pasti kitaorg dpt naik kul 2 dan balik bus shuttle terakhir dlm kul 4.30 ...nak smpai ke sana ambik maser setengah jam gak la...smpi kat sana tiket masuk sana dlm 16000w so masuk la korean folk village neh mcm perkampungan korea zaman dulu diorg buat besar gak ...kwasan neh merupakan kawasan pengembaraan filem sungkyunkwan scandal dan the moon embrace the sun kitaorg lepak situ ader persembahan yg smpt kitaorg tgk persembahan tradisi petani sana semasa musim menuai dan upacara perkahwinan lepas tu kwn korea neh nak makan so gi food court dia pun cantik ala tradisonal tapi kitaorg was2 nak beli makanan kwn korea tu beli seofood pancake last 2 kitaorg join dia makan....lepas makan kitaorg berkejar klu nak ambik bus balik ke suwon tourist centre tu ...klu terlepas naik teksi la...byk sbenarnyer nak tanya kat kwn korea neh tapi sbb bi dia pun xberaper mahir so pendamkan jer ...aku pun sbnernyer tak pandai bi hahahaha..maklumat lanjut pasal korean folk village rujuk >>cini
Seafood Pancake

upacara perkahwinan korea

lepas tu kitaorg naik shuttle balik ke suwon tourist centre seblah jer suwon station n kwn kitaorg balik dia ckp dia tak leh lepak smpi mlm btway dia duk peyongtek ....klu tgk kat subway station pyengtek neh depan sikit dari suwon punyer station ....n kiatorg decide nak jln 2 kat suwon station tu intergrated ngan mall ... kitaorg lepak mall jap tgk barang dekat nak mlm kitaorg ambik train subway n cadang nak gi makan tettpoki kat sindandong so amik subway dari suwon sampi sindang station

so direction dia follow jer bwh neh>>>

Sindangdong Tteokbokki Town
Direction: Exit 8, Sindang Station (Subway Line 2 or 6). Shortly after the exit, turn left just before the fire station; go straight (100-200 metres) and you’ll see the square-arch which is the entrance to the street with many options. Mabongnim Halmeoni Tteokbokki is the left corner shop beside the arch.

untuk senang start jer dari exit 8 jln sikit dlm bebrapa langkah smpi nmpk lorong belah kiri klu nmpk balai bomba kat lorong tu betul jln tu masuk smpi belakang smpi jumpa pintu gerbang mcm kat bwh ni>>>

Pintu gerbang tettpoki town (credit picture)




aku neh perminat yongseo so aku cari la tmpt dia makan n kami makan sebelah meje diorg makan fanatik tak hahahahhhahaa. review untuk tteokbooki neh sedap aku suka ingredient dia dlm tu ader main dia rice cake dan ramuyan (maggi)+ flat fish omuk(mcm fish cake)+ sayur +telur rebus + dumpling goreng yg dlm dia kosong je isinyer ...so aku yakin dlm tu takde benda yg meragukan n aku tak was2 so aku makan jer la ...kitaorg request untuk 2org n charge dia 11000w tak habis pun makan ...


Lepas makan aku n kwn aku jln kedai depan ...kedai depan yang kedai yonseo beli cincin tu hahaha saja jer masuk lepas tu kitaorg balik hostel tamat hari ke 5
so route kitaorg

seoul -suwon -korean folk village-suwon -sindang-achasan

cuma yg aku regret kluar lewat haritu time spent kat suwon sgt singkat n aku ingat kiatorg gi hwesong  fortress tu tapi tersilap lak so ruginyer...lepas balik klu  haritu kluar awal n gi umah hyosun pun ok gak, aper 2 pun pglaman baru jumpa kwn korea n korean folk village pun ok gak

Wednesday, November 21, 2012

1N2D Kelantan Haha mcm variety Korea lak

So Minggu lepas ader coursemate USM khwin kat Kelantan since dia kwn baik n ader org ajak join ikut jer la...so ne kali ke 3 aku gi Kelantan, First time gi time form 3 ke form 2 ngan family gi jln umah sedara ngan opah atuk..kali ke 2 tahun lepas kene gi pameran kat UMK under company naik flight hehehe...then ni kali ke 3 semua urusan perjalanan kwn aku dah uruskan bwk diri jer la....Kitaorg gerak dari penang umah kwn aku dak buat master kat USM kul 7 pagi then pick up seorg lagi kwn kat kuala ketil lepas tu berhenti sekejap dekat RnR Titiwangsa lepas tu non stop terus ke rumah pengantin kat Pasir Putih cuaca yg baik hari sabtu 17 hbln haritu cuma tersermpak ngan satu accident pak cik tua accident naik moto tertirap atas jln tak gerak2 tak tau mcm mana keadaan pakcik tu ..agak baru la time kitaorg lalu...lupa lak nak citer kitaorg gi 5 org sepatutnyer 2 kete tapi satu kete tak jadi jadi berhimpit la 5 org....

Pemandangan Atas RnR Banjaran Titiwangsa

Smpi rumah pengantin kul 12 stgh so makan n tunggu pengantin smpi dlm area kul 2 ...kwn aku neh laki dia join KPLI so skrg keje cikgu BI pergh belaja bio last 2 jadi cikgu BI n isteri dia DR pergh lagi sbb dpt khwin DR ...dgr citer kenal mase matrik kedah...lepas begamabr kitaorg cabut ke KB..kwn aku dah tempah Hotel Dynasty Inn Depan Pasar Malam Wakaq Che Yeh...kitaorg ambik bilik 4 org Harga 110 rgt lepas semua tido smpi petang letih ooo...petang tu bangun siap semua releks 2












Lepas solat mghrib kitaorg gerak gi Yati ayam percik sbb kwn aku nak merasa makan sana ...aku pernah makan masa kat bangi sbb diorg ader bukak cawangan kat sana...ok la makan nasi kerabu untuk 5 org...ayam percik 3 pingan satu pingan untuk dua org ..satu sup tulang n air biasa2 semua total RM 43.00 ...kat situ ader mcm 2 menu lagi mcm daging bakar ..puyuh goreng n bermcm 2 jenis kuih...abis makan kitaorg balik hotel n gi window shoping dekat pasar mlm wakaq che yeh mostly sana jual jersey ..kain tudung n makanaan ...tak tau la kain sama murah  ke tak....lepas tu balik hotel tido la


Kelantan panggil air nira air tuak klu kat perak dah mabuk la klu minum air tuak neh

Menu dia Air kelapa Kalima tu cmpur limau...yang special T.krie tu aiskrim dia ais krim campur

Coconut Shake Aiskrim Cokelat Saiz Besar

Esoknyer kul 10 pagi gerak gi breakfast kat Pasar siti khatijah menarik jer tegak udang n sotong besar2 tapi  tak try pun ...kitaorg beli keropok n kwn aku ader yg beli kain n tudung lepas tu gerak ke rantau panjang nak shoping.....on the way singgah warung kurnia ibu kat pasir mas special kat sini air coconut shake dia tmbh aiskrim n mee celup kitaorg try coconut shake n keropok lekor ...aku ambik coconut shake tambah aiskrim cokelat n kwn aku ambik perisa campur gelas besar ok sedap gak...tapi lokasi tempat neh kene tgk betul direction dia sbb agak detail gak la tempt dia warung pun kecik tepi landasan keretapi ....haritu kwn aku guna GPS jer...

Lepas lepak situ kitaorg menuju destinasi terakahir rantau panjang ...kwn 2 aku beli jersey harga skrg rm 28-30 rgt la ....Toto kat sini murah kot dlm kul 5 kitaorg gerak balik ke Penang perjalanan mlm tu ok la cuma hujan jer smpi penang dlm kul 12 mlm...


Budget keseluruhan(aku punyer jer la)
Minyak kete n Hotel (rm110) kongsi 5 org so sorg byr RM 55
Makan Ayam percik Yati (rm 43) aku kene byr RM 7 + Beli kueh RM4
Makan pagi pasar siti katijah RM 4 + Air RM3 +Kacang Tanah RM 2
Beli Keropok + Sos RM 23
Coconut Shake RM 4 + RM2 Keropok lekor
Miscellaneous kat pasar mlm dlm RM 20

So total Penang -Kelantan 1N2D(1 night 2 Days)=RM 124( Nota: aku tak beli apaer termasuk jersey sbb jersey pasukan aku cari takde)

TOTAL termasuk Hidden Cost termasuk balik perak balik dlm below RM200

Neh Internery kwn aku prepare terbaikkan siap ader GPS point lagi hahahaha