Followers

Wednesday, November 21, 2012

Travel Log 4.0 South Korea 2nd Trip Day 4High Speed Busan Day Trip (4march-12march 2012)









Ok sambung balik travelog korea selatan setelah tertungak berbulan2...

7 March 2012 Sebenarnyer ade dua plan harini samaada nak gi Theme park Or Busan...Last minute sbelum berangkat gi korea decide nak try Busan Day Trip So Booking la Kr Pass....Kr Pass neh past untuk foreigners sama mcm Jr pass kat jepun n Europass kat europe tapi dia yg paling murah antara pass yg ader neh..Kr pass boleh digunakan untuk train bukan untuk subway..Train yg boleh digunakan adalah KTX train yg paling laju kat korea n dua lagi jenis train, So pass neh ader untuk 1 hari @3hari dan 7 hari untuk unlimited travel gunakan ke 3 jenis train neh...pada aku sgt berbaloi daripada beli single journey n return ticket. So kitaorg choose 1 day pass...tapi since kitaorg neh youth yg cukup2 makan leh ambik youth pass..so dpt jimat sikit compare to adult pass...harga 1 day pass untuk youth Rm 128.03, ok lah murah la tu...Mcm nak dptkan Kr pass neh? Kr pass neh kene beli kat website Korail..Lepas deah beli dia bg mcm conformation slip. So bila kita smpi Korea Kita kene Tukar kan confromation Slip tu jadi Kr pass kat mana 2 station Korail yg boleh tukarkan slip tu, haritu kitaorg tukar kat Seoul Station.So nak tau information lanjut Rujuk DICINI
Interior KTX


Busan Subway Day Pass

Lepas dah tukar kepada ticket korang boleh ambik terus ticket haritu klu nak senang tapi sbb maser kami tukar tu mlm sblumnya takut tak smpt smpi so tak ambik ticket mlm tu KTX ke Busan paling awal kul 6pg @ 6.30pg ...Keesokanya  lepas subuh gerak terus gi Seoul station  ....ingat nak catch up train kul 6.30 tapi tak smpt so kami ambik ticket return terus ke busan gi kul 7.00pg ambik tiket balik kul 7.00 ptg....Train gerak ikut schedule naik ikut platform yg disediakan....berbekalkan banana milk kitaorg naik train cadangnyer nak tgk permadangan tapi tertido....sedar2 smpi busan dlam 9.45pg....so dari busan kitaorg gerak gi busan subway station so kitaorg ambik unlimited daily pass harga 4000won since day pass jer ....






So target kiatorg nak melawat Busan aquarium kat Haeundae beach..direction ambik subway ke Haeundae Station (Busan Subway Line 2), Exit 3 or 5 dan Walk 10min towards Haeundae Beach.
So review untuk aquarium neh untuk harcore hidupan air mcm aku neh aku raser aquarium neh tak jauh beza ngan aquaria cuma lebih besar n ader beberaper species yg takde dekat aquria...aku megharapkan sesuatu yg wow...so agak kecewa la....kluar dari busan aquarium lepak kat Haeundae beach ...so kat cini famous ngan burung camar so byk la burung so untung la burung situ aku bagi makan nasi impit malaysia haha....
Burung Camar


Haeundae Beach


Lepas tu kitaorg jln sekitar Haeundae ....lalu kat Haeundae Market so situ jual mcm market normal buah...sayur n some makanan...lepas tu kitaorg bergegas ke Station subway cadang nak gi Busan Mosque alang dah smpi kan tak kan tak nak tgk rumah allah kat bumi korea neh kan......so direction dia dari mana 2 station subway kat busan gi station subway dusogil lepas tu ambik exit 8 untuk direction yg lebih lengkap rujuk cini entry blog zarina>>cini   Alhamdulilah agak besar gak masjid neh wlupun tak sebesar kat seoul....lepas solat kitaorg duk makan bekalan yg dibawa sbb nak jimat duit la katakan cheapskate betul hahaha....

Busan Mosque






Jalgalchi Market



Lepas solat aku ngn kwn aku gerak gi Jalgalchi market saja jer nak tgk market yg famous kat cini so direction dia  Jagalchi Station (Busan subway line 1), Exit 10. Lepas tu ingat nak try makan kat ctu tapi was2 lak so kitaorg pusing je la area citu .....


Lepas tu kitaorg cari attraction lain yg dekat ngan situ so ...kitaorg decide nak gi Yongdusan park yg mana kat cini juga terletaknyer Busan Tower n beberaper monumen kat ctu..direction dia... Nampo-dong Station. (5 min ride) Go out Exit 1 of Nampo-dong Station, walk 10 minutes. Park neh terletak atas bukit so korang akan naik satu escalator yg tinggi sblum smpi kat atas ...n kitaorg naik busan tower ...permandangan kat atas sgt best sbb nmpk keseluruhan bandar busan yg dikelilingi lautan sbb busan kan bandar perlabuhan ....

Sekitar Kawasan Bwh Yongdusan Park


Busan Tower


Busan Tower Area


Jln ke Yongdusan Park


so kitaorg lepak kat ctu smpi kul dekat 6.30ptg....lepas tu kiatorg rushing ke busan station nak ambik KTX balik ke Seoul ...smpi seoul dlm dekat kul 10 n terus balik hostel ...lunyai haritu jln seharian ke busan penat tak ingat smpi nak jln pun tak larat makan mlm kat hostel jer pun.....hahaha...


*cuma pelik naik KTX diorg tak check ticket lansung mybe sbb diaorg tahu mana kerusi yg takde peghuni kot ....


No comments:

Post a Comment