Followers

Thursday, November 22, 2012

Travel Log 4.0 South Korea 2nd Trip Day 5 Suwon & Penpal (4march-12march 2012)

8 March 2012(Khamis)
Hari seterusnyer di bumi Korea Selatan ...harini kitaorg terlebih releks sbb smlm letih jln busan so aku ambik keputusan nak basuh baju jap last 2 lama gak basuh baju sbb mesin tak leh bukan dia basuh dua kali sbb aku tak faham tulisan korea kat mesin basuh tu so plan kitaorg nak gi Suwon jumpa kwn aku punyer penpal dia nak bwk jln area citu...dah lama la gak dia kwn ngn pen pal neh dah lebih dua tahun sejak zaman fesbuk takde lagi smpi diorg pindah ke fesbuk....



Nak dekat kul 12 kami kluar so route kami harini dari subway station achasan ke suwon line 1...actually aku pun tak jelas kwn korean neh nak bwk mana yg aku fikir dia nak bwk gi hwaseong fortress
bwh neh route kitaorg dari phil guethouse dari achasan station tu pun tersilap sbb line satu ader pecah gi dua tempt yg satu lagi gi incheon so kitaorg pun tersilap haritu terpaksa patah balik ke station seblum dia pecah dua lane station tu nama GURO n ambik balik ke lane ke suwon..last 2 smpi dekat kul 1tgh hari....








Sampai suwon station kitaorg keluar ke Tourist information Center sbb nak meet up ngan kwn korea kiatorg tu sbb kitaorg laki so kwn kitaorg tu prempuan la haha mula nervous la gak sbb takut tak tahu nak smbg aper so perkenalkan kwn kitaorg seorg jer dia dtg nama dia hyosun @ kim hyosun dia neh rajin cari kwn penpal kot n bagi hadiah ramai gak kwn dia kat turki smpi dia pernah gi turki...yg paling terkejutnye dia tak pandai sgt cakap bi terkejut aku sbb dlm FB aku tgk teror jer dia tulis bi ...so last 2 dia ajak gi korean folk village kalu aku tau nak gi sini aku dah kluar awal dah so kat tourist center disediakan free shuttle ke korean folk village ader maser shuttle tu gerak aku tak pasti dah yg pasti kitaorg dpt naik kul 2 dan balik bus shuttle terakhir dlm kul 4.30 ...nak smpai ke sana ambik maser setengah jam gak la...smpi kat sana tiket masuk sana dlm 16000w so masuk la korean folk village neh mcm perkampungan korea zaman dulu diorg buat besar gak ...kwasan neh merupakan kawasan pengembaraan filem sungkyunkwan scandal dan the moon embrace the sun kitaorg lepak situ ader persembahan yg smpt kitaorg tgk persembahan tradisi petani sana semasa musim menuai dan upacara perkahwinan lepas tu kwn korea neh nak makan so gi food court dia pun cantik ala tradisonal tapi kitaorg was2 nak beli makanan kwn korea tu beli seofood pancake last 2 kitaorg join dia makan....lepas makan kitaorg berkejar klu nak ambik bus balik ke suwon tourist centre tu ...klu terlepas naik teksi la...byk sbenarnyer nak tanya kat kwn korea neh tapi sbb bi dia pun xberaper mahir so pendamkan jer ...aku pun sbnernyer tak pandai bi hahahaha..maklumat lanjut pasal korean folk village rujuk >>cini
Seafood Pancake

upacara perkahwinan korea

lepas tu kitaorg naik shuttle balik ke suwon tourist centre seblah jer suwon station n kwn kitaorg balik dia ckp dia tak leh lepak smpi mlm btway dia duk peyongtek ....klu tgk kat subway station pyengtek neh depan sikit dari suwon punyer station ....n kiatorg decide nak jln 2 kat suwon station tu intergrated ngan mall ... kitaorg lepak mall jap tgk barang dekat nak mlm kitaorg ambik train subway n cadang nak gi makan tettpoki kat sindandong so amik subway dari suwon sampi sindang station

so direction dia follow jer bwh neh>>>

Sindangdong Tteokbokki Town
Direction: Exit 8, Sindang Station (Subway Line 2 or 6). Shortly after the exit, turn left just before the fire station; go straight (100-200 metres) and you’ll see the square-arch which is the entrance to the street with many options. Mabongnim Halmeoni Tteokbokki is the left corner shop beside the arch.

untuk senang start jer dari exit 8 jln sikit dlm bebrapa langkah smpi nmpk lorong belah kiri klu nmpk balai bomba kat lorong tu betul jln tu masuk smpi belakang smpi jumpa pintu gerbang mcm kat bwh ni>>>

Pintu gerbang tettpoki town (credit picture)




aku neh perminat yongseo so aku cari la tmpt dia makan n kami makan sebelah meje diorg makan fanatik tak hahahahhhahaa. review untuk tteokbooki neh sedap aku suka ingredient dia dlm tu ader main dia rice cake dan ramuyan (maggi)+ flat fish omuk(mcm fish cake)+ sayur +telur rebus + dumpling goreng yg dlm dia kosong je isinyer ...so aku yakin dlm tu takde benda yg meragukan n aku tak was2 so aku makan jer la ...kitaorg request untuk 2org n charge dia 11000w tak habis pun makan ...


Lepas makan aku n kwn aku jln kedai depan ...kedai depan yang kedai yonseo beli cincin tu hahaha saja jer masuk lepas tu kitaorg balik hostel tamat hari ke 5
so route kitaorg

seoul -suwon -korean folk village-suwon -sindang-achasan

cuma yg aku regret kluar lewat haritu time spent kat suwon sgt singkat n aku ingat kiatorg gi hwesong  fortress tu tapi tersilap lak so ruginyer...lepas balik klu  haritu kluar awal n gi umah hyosun pun ok gak, aper 2 pun pglaman baru jumpa kwn korea n korean folk village pun ok gak

No comments:

Post a Comment