Followers

Thursday, November 29, 2012

Melaka less than 24 hours

Sabtu lepas ...aku ngan family ke melaka unplanned sebenarnyer nak pegi melaka jumpa bapak aku dia ader kat sana cuti sekolah neh sbb dia ader join program...bertolak dari perak kul 9 pagi smpi ke plaza tol ayer keroh dalm kul 3.30 ..meet up ngan bapak aku than nak gi makan sbb tak prepare aper2 aku google ingat nak try asam pedas bawah pokok kat ujung pasir ..last tak jumpa pun kedai tu ...last 2 singgah jer ader warung kedai kat mana tah ...dia ader jual coconut shake ..kuih mueh ..makanan goreng2..lokasi lepas sikit ujung pasir kot ....aku makan laksa nyonya tapi kureng sikit raser dia n coconut shake special yg mana dia blend air kelapa +isi+aiskrim vanila +ais jadi mcm ice blanded dah lepas tu letak lagi ais krim vanila atas dia...review aku raser kureng sikit la coconut shake dia sbb mcm muak ..aku lagi suka yg aku pernah makan kat KELANTAN warung kurnia ibu yg mana dia blend air kelapa ngan isi n letak ais krim kat atas takde la muak sgt...lepas makan pusing 2 kat area tu rupernyer byk gerai jual coconut shake...melaka terkenal ngan coconut shake rupenyer..aku google dia ckp klu nak sedap gi kat pantai kelebang punyer coconut shake...then tel bapak sedara aku yg tinggal kat melaka  nak tumpang umah dia...bapak sedara neh yg aku pernah tumpang rumah dia maser aku keje kat KL dulu ...dh dekat setahun depa duk melaka ...diorg duk kat jasin


Masuk maghrib kitaorg smbahyang kat masjid AL Azim n gi makan kat medan selera jalan nak ke plaza tol ayer keroh ...medan selera neh senang nak cari sbb letak kat main road klu dari plaza tol ayer keroh nak ke bandar hilir or sebaliknyer ...semua kedai situ ader asam pedas ....mana satu sedap aku tak tahu ...tapi kedai yg aku makan tu aku order asam pedas ikan kembung sedap la gak sbb aku tak pernah mkan asam pedas yg sedap lagi ...asam pedas dia mcm ader tambahan rempah dlm dia compare daripada mak aku biaser buat kat umah....lepas tu balik umah sedara kat Taman Kesang kat Jasin....

Food court 



Esok pagi kami bertolak keluar n singgah jap kat bandar hillir nak beli belacan ...teringin aku nak naik Menara Taming sari tapi semua tak nak naik mls aku nak naik sorg2....lepas tu cadang nak cari coconut shake kat kelebang tapi tak jadi  minum air kelaapa tepi jln n gerak ke KL...









Smpi KL singgah KENAGA WHOLESALE CENTRE sbb adik aku nak shopping n makan kat ayam golek Nara Seafood kat Pantai dlm n send adik aku balik UM..kitaorg balik Perak ...

GMBR diupload kemudian

Thursday, November 22, 2012

Travel Log 4.0 South Korea 2nd Trip Day 5 Suwon & Penpal (4march-12march 2012)

8 March 2012(Khamis)
Hari seterusnyer di bumi Korea Selatan ...harini kitaorg terlebih releks sbb smlm letih jln busan so aku ambik keputusan nak basuh baju jap last 2 lama gak basuh baju sbb mesin tak leh bukan dia basuh dua kali sbb aku tak faham tulisan korea kat mesin basuh tu so plan kitaorg nak gi Suwon jumpa kwn aku punyer penpal dia nak bwk jln area citu...dah lama la gak dia kwn ngn pen pal neh dah lebih dua tahun sejak zaman fesbuk takde lagi smpi diorg pindah ke fesbuk....



Nak dekat kul 12 kami kluar so route kami harini dari subway station achasan ke suwon line 1...actually aku pun tak jelas kwn korean neh nak bwk mana yg aku fikir dia nak bwk gi hwaseong fortress
bwh neh route kitaorg dari phil guethouse dari achasan station tu pun tersilap sbb line satu ader pecah gi dua tempt yg satu lagi gi incheon so kitaorg pun tersilap haritu terpaksa patah balik ke station seblum dia pecah dua lane station tu nama GURO n ambik balik ke lane ke suwon..last 2 smpi dekat kul 1tgh hari....








Sampai suwon station kitaorg keluar ke Tourist information Center sbb nak meet up ngan kwn korea kiatorg tu sbb kitaorg laki so kwn kitaorg tu prempuan la haha mula nervous la gak sbb takut tak tahu nak smbg aper so perkenalkan kwn kitaorg seorg jer dia dtg nama dia hyosun @ kim hyosun dia neh rajin cari kwn penpal kot n bagi hadiah ramai gak kwn dia kat turki smpi dia pernah gi turki...yg paling terkejutnye dia tak pandai sgt cakap bi terkejut aku sbb dlm FB aku tgk teror jer dia tulis bi ...so last 2 dia ajak gi korean folk village kalu aku tau nak gi sini aku dah kluar awal dah so kat tourist center disediakan free shuttle ke korean folk village ader maser shuttle tu gerak aku tak pasti dah yg pasti kitaorg dpt naik kul 2 dan balik bus shuttle terakhir dlm kul 4.30 ...nak smpai ke sana ambik maser setengah jam gak la...smpi kat sana tiket masuk sana dlm 16000w so masuk la korean folk village neh mcm perkampungan korea zaman dulu diorg buat besar gak ...kwasan neh merupakan kawasan pengembaraan filem sungkyunkwan scandal dan the moon embrace the sun kitaorg lepak situ ader persembahan yg smpt kitaorg tgk persembahan tradisi petani sana semasa musim menuai dan upacara perkahwinan lepas tu kwn korea neh nak makan so gi food court dia pun cantik ala tradisonal tapi kitaorg was2 nak beli makanan kwn korea tu beli seofood pancake last 2 kitaorg join dia makan....lepas makan kitaorg berkejar klu nak ambik bus balik ke suwon tourist centre tu ...klu terlepas naik teksi la...byk sbenarnyer nak tanya kat kwn korea neh tapi sbb bi dia pun xberaper mahir so pendamkan jer ...aku pun sbnernyer tak pandai bi hahahaha..maklumat lanjut pasal korean folk village rujuk >>cini
Seafood Pancake

upacara perkahwinan korea

lepas tu kitaorg naik shuttle balik ke suwon tourist centre seblah jer suwon station n kwn kitaorg balik dia ckp dia tak leh lepak smpi mlm btway dia duk peyongtek ....klu tgk kat subway station pyengtek neh depan sikit dari suwon punyer station ....n kiatorg decide nak jln 2 kat suwon station tu intergrated ngan mall ... kitaorg lepak mall jap tgk barang dekat nak mlm kitaorg ambik train subway n cadang nak gi makan tettpoki kat sindandong so amik subway dari suwon sampi sindang station

so direction dia follow jer bwh neh>>>

Sindangdong Tteokbokki Town
Direction: Exit 8, Sindang Station (Subway Line 2 or 6). Shortly after the exit, turn left just before the fire station; go straight (100-200 metres) and you’ll see the square-arch which is the entrance to the street with many options. Mabongnim Halmeoni Tteokbokki is the left corner shop beside the arch.

untuk senang start jer dari exit 8 jln sikit dlm bebrapa langkah smpi nmpk lorong belah kiri klu nmpk balai bomba kat lorong tu betul jln tu masuk smpi belakang smpi jumpa pintu gerbang mcm kat bwh ni>>>

Pintu gerbang tettpoki town (credit picture)




aku neh perminat yongseo so aku cari la tmpt dia makan n kami makan sebelah meje diorg makan fanatik tak hahahahhhahaa. review untuk tteokbooki neh sedap aku suka ingredient dia dlm tu ader main dia rice cake dan ramuyan (maggi)+ flat fish omuk(mcm fish cake)+ sayur +telur rebus + dumpling goreng yg dlm dia kosong je isinyer ...so aku yakin dlm tu takde benda yg meragukan n aku tak was2 so aku makan jer la ...kitaorg request untuk 2org n charge dia 11000w tak habis pun makan ...


Lepas makan aku n kwn aku jln kedai depan ...kedai depan yang kedai yonseo beli cincin tu hahaha saja jer masuk lepas tu kitaorg balik hostel tamat hari ke 5
so route kitaorg

seoul -suwon -korean folk village-suwon -sindang-achasan

cuma yg aku regret kluar lewat haritu time spent kat suwon sgt singkat n aku ingat kiatorg gi hwesong  fortress tu tapi tersilap lak so ruginyer...lepas balik klu  haritu kluar awal n gi umah hyosun pun ok gak, aper 2 pun pglaman baru jumpa kwn korea n korean folk village pun ok gak

Wednesday, November 21, 2012

1N2D Kelantan Haha mcm variety Korea lak

So Minggu lepas ader coursemate USM khwin kat Kelantan since dia kwn baik n ader org ajak join ikut jer la...so ne kali ke 3 aku gi Kelantan, First time gi time form 3 ke form 2 ngan family gi jln umah sedara ngan opah atuk..kali ke 2 tahun lepas kene gi pameran kat UMK under company naik flight hehehe...then ni kali ke 3 semua urusan perjalanan kwn aku dah uruskan bwk diri jer la....Kitaorg gerak dari penang umah kwn aku dak buat master kat USM kul 7 pagi then pick up seorg lagi kwn kat kuala ketil lepas tu berhenti sekejap dekat RnR Titiwangsa lepas tu non stop terus ke rumah pengantin kat Pasir Putih cuaca yg baik hari sabtu 17 hbln haritu cuma tersermpak ngan satu accident pak cik tua accident naik moto tertirap atas jln tak gerak2 tak tau mcm mana keadaan pakcik tu ..agak baru la time kitaorg lalu...lupa lak nak citer kitaorg gi 5 org sepatutnyer 2 kete tapi satu kete tak jadi jadi berhimpit la 5 org....

Pemandangan Atas RnR Banjaran Titiwangsa

Smpi rumah pengantin kul 12 stgh so makan n tunggu pengantin smpi dlm area kul 2 ...kwn aku neh laki dia join KPLI so skrg keje cikgu BI pergh belaja bio last 2 jadi cikgu BI n isteri dia DR pergh lagi sbb dpt khwin DR ...dgr citer kenal mase matrik kedah...lepas begamabr kitaorg cabut ke KB..kwn aku dah tempah Hotel Dynasty Inn Depan Pasar Malam Wakaq Che Yeh...kitaorg ambik bilik 4 org Harga 110 rgt lepas semua tido smpi petang letih ooo...petang tu bangun siap semua releks 2












Lepas solat mghrib kitaorg gerak gi Yati ayam percik sbb kwn aku nak merasa makan sana ...aku pernah makan masa kat bangi sbb diorg ader bukak cawangan kat sana...ok la makan nasi kerabu untuk 5 org...ayam percik 3 pingan satu pingan untuk dua org ..satu sup tulang n air biasa2 semua total RM 43.00 ...kat situ ader mcm 2 menu lagi mcm daging bakar ..puyuh goreng n bermcm 2 jenis kuih...abis makan kitaorg balik hotel n gi window shoping dekat pasar mlm wakaq che yeh mostly sana jual jersey ..kain tudung n makanaan ...tak tau la kain sama murah  ke tak....lepas tu balik hotel tido la


Kelantan panggil air nira air tuak klu kat perak dah mabuk la klu minum air tuak neh

Menu dia Air kelapa Kalima tu cmpur limau...yang special T.krie tu aiskrim dia ais krim campur

Coconut Shake Aiskrim Cokelat Saiz Besar

Esoknyer kul 10 pagi gerak gi breakfast kat Pasar siti khatijah menarik jer tegak udang n sotong besar2 tapi  tak try pun ...kitaorg beli keropok n kwn aku ader yg beli kain n tudung lepas tu gerak ke rantau panjang nak shoping.....on the way singgah warung kurnia ibu kat pasir mas special kat sini air coconut shake dia tmbh aiskrim n mee celup kitaorg try coconut shake n keropok lekor ...aku ambik coconut shake tambah aiskrim cokelat n kwn aku ambik perisa campur gelas besar ok sedap gak...tapi lokasi tempat neh kene tgk betul direction dia sbb agak detail gak la tempt dia warung pun kecik tepi landasan keretapi ....haritu kwn aku guna GPS jer...

Lepas lepak situ kitaorg menuju destinasi terakahir rantau panjang ...kwn 2 aku beli jersey harga skrg rm 28-30 rgt la ....Toto kat sini murah kot dlm kul 5 kitaorg gerak balik ke Penang perjalanan mlm tu ok la cuma hujan jer smpi penang dlm kul 12 mlm...


Budget keseluruhan(aku punyer jer la)
Minyak kete n Hotel (rm110) kongsi 5 org so sorg byr RM 55
Makan Ayam percik Yati (rm 43) aku kene byr RM 7 + Beli kueh RM4
Makan pagi pasar siti katijah RM 4 + Air RM3 +Kacang Tanah RM 2
Beli Keropok + Sos RM 23
Coconut Shake RM 4 + RM2 Keropok lekor
Miscellaneous kat pasar mlm dlm RM 20

So total Penang -Kelantan 1N2D(1 night 2 Days)=RM 124( Nota: aku tak beli apaer termasuk jersey sbb jersey pasukan aku cari takde)

TOTAL termasuk Hidden Cost termasuk balik perak balik dlm below RM200

Neh Internery kwn aku prepare terbaikkan siap ader GPS point lagi hahahaha

Wishlist Updated

1)Europe Trip (Swiss more n stay smlm kat hallstatt)
   Lagi bagus klu dpt start kat turkey -gi greece-bosnia-austria-swiss-germany-netherland-belgium-france-spain-portugal-france-uk pergh terbaik la....Duit pun terbaik
2)Turkey -istanbul
3)daki gunung kinabalu
4)Nak jam Fossil neh(tapi nak warna Bronze)

    FOSSIL ME1121 Men's Analogue Twist Aesthetics Leather Strap


     So anyone nak bagi sila pos ke:
     MOHD NASRUL ASYRAF BIN ARIFFIN
     PT 642 Lorong beringin 5,Kampung Tersusun Batu 7
     Lekir 32020 Sitiawan Perak

    hahahahahha
    Credit Gmbr


   5) Teringin nak sembahyang kat Masjid Al Aqsa
   6)Stay kat South korea dari start autumn smpi start winter pergh layan....
  7)Beli kete Lamborghini(pergh neh mmg beragan nak mampus)
(Credit Picture)Pergh Dpt neh Tapi klu tak dpt nak yg bwh neh

(Picture Credit) Ko dpt neh pun care gak klu tak nak bwh neh
(Picture Credit) dpt kete Hyundai Sonata pun care gak....tapi aku suka depan elantra  belakang sonata boleh custom made tak? hahah klu tak leh gak bwh ne jer la mampu>>>
(Picture Credit)Red Chery kereta sorong hahahhahaa
      
  8)Motor Kawasaki er6n Bumblebee pergh....
  9)Rumah besar gabungan kayu n batu....
10)Buat Umrah Jun tahun depan n buat haji....
11)New Zealand 
12)Mostar Old Town Bosnia
13)Pandai main guitar ..i tried once maser dulu tak pandai sgt ..so angan 2 nanti khwin leh cover ngan  
     bakal isteri main sama ...guitar n piano mybe mcm yongseo bwh neh haha

14)Everest Base Camp
15)Mont St Michel mcm Minas Tirith dlm Lord Of The Ring cantik klu dpt gi sini tangkap gmbr dari jauh
16) Isteri lawa macm Jessica SNSD hahahahahahahahahahhahahahhahahahhahahahahhahahahahahahaa


susunan tidak mengikut piority so klu no 16 jadi no satu piority pun best gak hahaha

Travel Log 4.0 South Korea 2nd Trip Day 4High Speed Busan Day Trip (4march-12march 2012)









Ok sambung balik travelog korea selatan setelah tertungak berbulan2...

7 March 2012 Sebenarnyer ade dua plan harini samaada nak gi Theme park Or Busan...Last minute sbelum berangkat gi korea decide nak try Busan Day Trip So Booking la Kr Pass....Kr Pass neh past untuk foreigners sama mcm Jr pass kat jepun n Europass kat europe tapi dia yg paling murah antara pass yg ader neh..Kr pass boleh digunakan untuk train bukan untuk subway..Train yg boleh digunakan adalah KTX train yg paling laju kat korea n dua lagi jenis train, So pass neh ader untuk 1 hari @3hari dan 7 hari untuk unlimited travel gunakan ke 3 jenis train neh...pada aku sgt berbaloi daripada beli single journey n return ticket. So kitaorg choose 1 day pass...tapi since kitaorg neh youth yg cukup2 makan leh ambik youth pass..so dpt jimat sikit compare to adult pass...harga 1 day pass untuk youth Rm 128.03, ok lah murah la tu...Mcm nak dptkan Kr pass neh? Kr pass neh kene beli kat website Korail..Lepas deah beli dia bg mcm conformation slip. So bila kita smpi Korea Kita kene Tukar kan confromation Slip tu jadi Kr pass kat mana 2 station Korail yg boleh tukarkan slip tu, haritu kitaorg tukar kat Seoul Station.So nak tau information lanjut Rujuk DICINI
Interior KTX


Busan Subway Day Pass

Lepas dah tukar kepada ticket korang boleh ambik terus ticket haritu klu nak senang tapi sbb maser kami tukar tu mlm sblumnya takut tak smpt smpi so tak ambik ticket mlm tu KTX ke Busan paling awal kul 6pg @ 6.30pg ...Keesokanya  lepas subuh gerak terus gi Seoul station  ....ingat nak catch up train kul 6.30 tapi tak smpt so kami ambik ticket return terus ke busan gi kul 7.00pg ambik tiket balik kul 7.00 ptg....Train gerak ikut schedule naik ikut platform yg disediakan....berbekalkan banana milk kitaorg naik train cadangnyer nak tgk permadangan tapi tertido....sedar2 smpi busan dlam 9.45pg....so dari busan kitaorg gerak gi busan subway station so kitaorg ambik unlimited daily pass harga 4000won since day pass jer ....






So target kiatorg nak melawat Busan aquarium kat Haeundae beach..direction ambik subway ke Haeundae Station (Busan Subway Line 2), Exit 3 or 5 dan Walk 10min towards Haeundae Beach.
So review untuk aquarium neh untuk harcore hidupan air mcm aku neh aku raser aquarium neh tak jauh beza ngan aquaria cuma lebih besar n ader beberaper species yg takde dekat aquria...aku megharapkan sesuatu yg wow...so agak kecewa la....kluar dari busan aquarium lepak kat Haeundae beach ...so kat cini famous ngan burung camar so byk la burung so untung la burung situ aku bagi makan nasi impit malaysia haha....
Burung Camar


Haeundae Beach


Lepas tu kitaorg jln sekitar Haeundae ....lalu kat Haeundae Market so situ jual mcm market normal buah...sayur n some makanan...lepas tu kitaorg bergegas ke Station subway cadang nak gi Busan Mosque alang dah smpi kan tak kan tak nak tgk rumah allah kat bumi korea neh kan......so direction dia dari mana 2 station subway kat busan gi station subway dusogil lepas tu ambik exit 8 untuk direction yg lebih lengkap rujuk cini entry blog zarina>>cini   Alhamdulilah agak besar gak masjid neh wlupun tak sebesar kat seoul....lepas solat kitaorg duk makan bekalan yg dibawa sbb nak jimat duit la katakan cheapskate betul hahaha....

Busan Mosque






Jalgalchi Market



Lepas solat aku ngn kwn aku gerak gi Jalgalchi market saja jer nak tgk market yg famous kat cini so direction dia  Jagalchi Station (Busan subway line 1), Exit 10. Lepas tu ingat nak try makan kat ctu tapi was2 lak so kitaorg pusing je la area citu .....


Lepas tu kitaorg cari attraction lain yg dekat ngan situ so ...kitaorg decide nak gi Yongdusan park yg mana kat cini juga terletaknyer Busan Tower n beberaper monumen kat ctu..direction dia... Nampo-dong Station. (5 min ride) Go out Exit 1 of Nampo-dong Station, walk 10 minutes. Park neh terletak atas bukit so korang akan naik satu escalator yg tinggi sblum smpi kat atas ...n kitaorg naik busan tower ...permandangan kat atas sgt best sbb nmpk keseluruhan bandar busan yg dikelilingi lautan sbb busan kan bandar perlabuhan ....

Sekitar Kawasan Bwh Yongdusan Park


Busan Tower


Busan Tower Area


Jln ke Yongdusan Park


so kitaorg lepak kat ctu smpi kul dekat 6.30ptg....lepas tu kiatorg rushing ke busan station nak ambik KTX balik ke Seoul ...smpi seoul dlm dekat kul 10 n terus balik hostel ...lunyai haritu jln seharian ke busan penat tak ingat smpi nak jln pun tak larat makan mlm kat hostel jer pun.....hahaha...


*cuma pelik naik KTX diorg tak check ticket lansung mybe sbb diaorg tahu mana kerusi yg takde peghuni kot ....