Followers

Tuesday, December 11, 2012

Travel Log 4.0 South Korea 2nd Trip Day 6 Seoul (4march-12march 2012)

Jumaat 9 march 2012


Harini hari keenam aku kat Seoul ...so harini smpi balik pagi isnin aku ngan kwn aku decide nak jln sekitar Seoul jer.harini hari last kitaorg stay kat Phil guesthouse.Very nice stay kat phil guesthouse neh kitaorg mmg nak cari tmpt paling murah nak stay so servay kat cini mmg murah smlm RM 29.90 untuk dorm lapan org (rate haritu skrg dah naik aku tgk) berbaloi la jugak sbb guesthouse dia dekat giler ngan subway station achasan dlm tak smpai 100meter pun.Bwah hostel ader convinence store hostel baru cantik cuma jauh sikit jer dari bandar dlm 30 minit ke downtown seoul tapi buka jln kaki pun naik subway jer. Sesetengah org diorg suker duduk dekat ngan bandar walaupun a bit pricey bagi aku aku nak cari semurah yg mungkin tempat tinggal sbb nak jimat duit ...sedihnyer nak jln tapi takde duit banyak ...mmg teringin nak duk namsan geuesthouse ker area myendong ker tapi raser terpaksa nak jimat duit ...pagi tu kitaorg siap awal turun sarapan n chow dari hostel tu since hostel tu baru notice board dia kosong lagi so kitaorg ambik duit 1 rgt n conteng ucap terima kasih kat pemilik hostel tu mcm org biaser buat kat hostel2 lain latest aku tgk gmbr notice board tu dah penuh duit kertas negara2....hehe so aku rate hostel neh 4.5/5 sbb byk kemudahan n bersih n boleh basuh baju free...sape nak tgk phil house leh usha cini
mcm neh la bilik dia klu dorm tamabh lagi 4 katil atas

Phil House




dgn bwk beg terus kitaorg gi downtown seoul first turun kat Gwahamun Square tangkap gambar dan terus ke gyeogbukgong tgk changing guard ceremony. neh masuk kali ke dua aku tgk changing guard ceremony... lepas tu tak masuk pun gyeogbukgung palace cadang nak masuk chandeokgung palace so jln kaki dari gyengbukgong palace ke chandeokgung palace masuk sana ticket 3000w mula 2 cadang nyer nak ikut tour secret garden tapi since haritu hari jumaat n tour english start kul 11 so tak jadi ..just masuk palace ...simpan bagpack ader kat locker dlm kwasan palace tu.Chandeokgung neh tak sebsar gyeongbukgung tapi lebih besar dari deoksugung palace (tic 1000w).Jlan sekejap tak jauh beza pun anatara palace 2 neh ...lepas kitaorg jln patah balik ke insadong time tu nak dekat kul 12 lebih dah so tak smpt jln insadong sgt just jln 2 sekejap jer sbb nak kejar smbayang jumaat..so kitaorg ambik subway ke itawon nak check up kat is@k hostel untuk the rest of remaining days. Is@k neh hostel aku duduk maser 1st trip dulu..actully kenaper aku pilih hostel neh maser 1st trip sbb hostel neh murah n dekat ngan makanan halal.untuk tahun neh philguesthouse yang termurah tapi aku tak berani nak ambik full stay kat phil sbb murah sgt takut tak best jer so try jer la 3hari kat phil n the rest kat is@k. tapi aku raser aku suker lagi stay kat phil....lepas letak beg bergegas sembahyang kat seoul mosque cuma aku tak suker tempat air smbaynag dia tak bersambung ngan kwasan smbahyang so klu pakai kasut agak sukar la sikit tambah klu winter sejuk ....abis sembahayang kitaorg jumpa pak lah dia dtg korea jln 2 kot smua serbu nak slm kitaorg join la sekali berlakon jadi student belaja kat korea haha






Lepas sembahyang jumaat try la makan kat satu kedai halal neh actully aku dah try makan dah sblum neh , makan nasi beryani la klu convert nilai dia sepingan dlm Rm 30 gak la hahah mahal giler lepas tu aku ngan kwn terus gerak gi city hall subway station. Dari city hall neh korang leh pagi mcm 2 tempt so dari ctu kitaorg gi deoksugung tapi tu boleh pakai pakaian korea dgn percuma aku tak tahu klu laki punyer pakai nama aper yg perpuan hanbok kan?so dia bagi paki free dlm maser 5 minit untuk pelancong asing so kitaorg tulis nama n tangkap gmbr ngan baju tu.Lepas tu kita org cross jln depan deoksugung neh la city hall mcm kira dataran merdeka la klu kat negara kita ..klu musim winter peak depan neh ader ice skate rink.time kitaorg tu dah tutup dah sbb hujung winter dah...lepas tu kiatorg turun kat permulaan sungai tu jln 2 kat ctu smpi pertegahan sungai naik atas terus pegi sampi myengdong..jln 2 area myendong jap lepas tu kitaorg decide nak naik namsan tower so tanya kat ader akak tourist infomation kat area myendong tu ...byk akak tourist infomation area ctu ...kitaorg tanaya mcm mana nak naik namsan tower guna bus so dia bagi tau bus no beraper tah kau dah luper tunggu kat area bus stop myendong tu so kami naik bus tu actully bus yg kami naik bus namson tower tour murah jer dlm 500w sbb dekat jer neh kes nak jimat duit tak nak naik cable car ...ingat nak kejar sunset tapi smpi kat ats dah gelap...










beli ticket naik namsan tower ...dah naik harga tahun 2011 8000w tahun neh dah 9000w naik atas skrg dah byk kedai survinor kat citu tgk permandangan sekejap n turun luper giler nak bwk kwn aku tgk padlock yg byk sekeliling namsan tower tu...turun 2 kitaorg naik bus warna kuning terus sampi ke Itawon..yang pasti trip kedua aku neh byk guna bus sbb lagi murah dari subway tu pun terkial2 nak naik bus mana satu...mlm tu rasernyer makan kebab jer





Balik hostel tgk penuh dah hostel tu ngan org n kebanyakkan org malaysia hahaha....satu dorm ngan kami dak malaysia so tambah kenalan baru...yg lain ader sekumpulan dak malaysia laki prepuan dlm 10 org gak la duk citu.tu yang best duk hostel neh sbb mmg akan jumpa org malaysia ...tahun lepas maser aku duk cini pun aku jumpa dak malaysia n seorg singapore ..endup kitaorg travel sama2...cuma untuk tahun aku raser kureng sikit sbb aku dah duk hostel yg better dari neh kot..aku raser is@k teraser sejuknyer tahun neh sbb is@k takde heated floor n aku tido paki baju sejuk n air panas dia klu time peak  rami org mandi jadi habis kene tunggu dia panas balik n tak beraper sesuai untuk family sbb tandas dia campur laki prempuan n klu duk single room nak masuk bilik kene lalu dorm sbb bilik single dalm dorm tu tapi host dia ok bagus pandai ckp bi .wlubgaimana pun ok jer duk citu cuma aku prefer duk phil lagi ...kelebihan is@k senang nak jumpa pelancong melayu , dekat masjid , dekat kedai makan halal..so saper nak tgk is@k leh la tgk cini


Malam tu tgk tv sekejap lepas tu tido kot..................The end hari ke-6