Followers

Wednesday, February 20, 2013

Impromptu Trip Cameron Highland (6 Jan 1013)





Trip secara tiba 2 adik aku yg belaja india nak jln 2 mula 2 cadang nak gi penang makan 2 tapi last 2 tak jadi so gi cameron ....Dekat jer cameron ngan umah aku tapi ikut jalan baru simpang pulai la ...jln neh besar n selesa klu dulu org gi cameron ikut tapah so jln dia kecik n berpusing 2 ...aku ingat maser darjah enam rombongan gi cameron naik bas ikut tapah dah la bus takde aircorn apek drebar tu siap sound jgn keluar kepala takut kene langgar sbb jln sempit ....dia sound guna microphone dlm bus dia ...haha siap ngan kwn aku muntah n buang jer muntah keluar klu kene kete org kan naya jer tapi klu ikut tapah leh singgah air terjun pertegahan perjalanan.....tu semua citer dulu 14 tahun yg dulu haha so boleh teke umur aku beraper??



























jalan simpang pulai cameron highland agak luas ader lorong memotong semasa mendaki boleh smpi ke gua musang gak klu ikut jln neh ....ondaway haritu sempat beli durian n petai dekat org asli ..durian bukit tak beraper sedap pun....so destinasi tujuan kami ader dua jer haritu sbb keluar umah pun lambt...aku google tmpt neh berbaloi gi n rami org gi...

so destinasi kami yg pertama ladang boh sungai palas daripada jln besar masuk simpang lorong kecik satu jlon ngan nak gi gunung berincang n moses forest...tapi nak gi ladang neh belok simpang kecik lain...jauh gak la nak masuk dlm dah la jln muat jer 2 kete ...smpi sana leh parking kat bwh dan jaln kaki naik atas ...tapi aku raser boleh bwk kete naik atas kene bagitahu guard tu kot n parking kat ats terhad..so dia sediakan dua jalan satu jln tar main road ke kilang boh dan lagi satu jln melalui ladang teh so aku cadangkan dtg ikut jln tar sbb tak la penat sgt ...balik nanti baru ikut jln ladang teh sbb kene panjat tangga lebih letih dari ikut jln tar....

kat ladang neh ader cafe ..kedai jual produk teh yg rare pun ader, sejarah Boh teh ..dan kilang proses daun teh...adik aku ckp tempt neh kwsan perfilaman ombak rindu ..entah aku tak tengak pun ombak rindu hahhah...cantik la kawasan neh dia bangunkan ....leh baca sejarah n peralatan yg digunakan untuk meghasilkan serbuk teh..bangunan pun cantik ..kitaorg jaln2 masuk  kilang boleh tgk proses penghasilan serbuk teh sbb dia tunjukkan kwsan production room dia tapi di pisahkan oleh cermin kaca ..boleh tgk disebalik cermin kaca tu la..semerbak bau teh masuk kilang dia kemudian kitaorg masuk kedai jual produk dia harga sama jer ....aku tgk pakcaging dia kat shah alam ....tapi ader la teh yg rare mcm aromatic tea aku tak pasti kat KL ader ker tak teh yg rare 2 neh....beli la jugak teh sikit n kitaorg lepak minum kat cafe dia so klu dtg ladang teh tak minum teh tak sah lakan sajer nak over....price agak pricy bagi semug air teh tarik RM 3.00 ...aku try teacino n aromatic teh ..selain tu kat cini ader jual bermacam pastry n kek harga dia mahal n aku ader ambik beberaper pastry n kek nasib baik sedap or kami lapar sbb tak makan tg lagi...lepas tu kitaorg gerak turun ikut ladang teh ...turun pun letih ikut ladang teh neh sbb tangga tinggi so better ikut cadangan aku tu ....agak rami org gak la haritu tapi tak la ramai cuba byangkan klu cuti umum mesti sesak giler nak parking sbb parking dia terhad n kecik...dulu kitaorg pernah nak cuba naik cameron time cuti sekolah stuck tgh jalan sbb byk kete so sekerat jln jer la time tu


So dari ladang boh kitaorg gerak ke lokasi ke 2 di big red strawberry dekat berincang ...sebenarnyer dulu tempat neh nama dia cactus valley tak pasti diorg tukar nama or pecah jadi dua farm....kenapa aku gi sini sbb aku google dia ckp kat cini ladang strawberry yg terbaik n byk produk berasaskan strwberry tapi aku tak nmpk pun pokok starwberry yg awesome ...terus direct gi cafe, kat cafe byk giler product berasaskan strawberry ..kitaorg ambik sundae n dipped strawberry..actually tempat nak masuk tu sgt tinggi bukit dia so klu kurang cekap kat kwsan berbukit susah la nak gi tempat neh....

Lepas singgah big red strwberry kami singah di perhentian terakhir pasar sayur dekat ngan kew garden, borong sayur jap n strawberry sikit...dan gerak turun bwh ...better gerak sebelum mlm klu nak balik hari sbb kwasan turun tu gelap...n sampi umah dlm kul 10 mlm...satu hari tapi mmg selalu naik balik hari jer...


mostly kedai 2 yg bukak dekat cameron neh start ngan farm dan diorg bukak kedai yg menjual hasil2 farm n strawberry tapi bukak kedai neh mcm gamble gak la sbb kene cari satu kelainan berbanding dgn kedai yg lain, tapi aku tgk kedai yg aku gi masaer last aku naik cameron byk yg dah tutup (last aku gi tak la lebih dari 5tahun).so untuk depa stay lama kene cari x factor (hahah over giler) supaya pelancong tertanya 2 mana kedai 2 yg hebat neh...haha



Wishlist Updated (20/2/2013)


1)Europe Trip (Swiss more n stay smlm kat hallstatt)
   Lagi bagus klu dpt start kat turkey -gi greece-bosnia-austria-swiss-germany-netherland-belgium-france-spain-portugal-france-uk pergh terbaik la....Duit pun terbaik
2)Turkey -istanbul(klu airasia bukak route aku smbr jer dulu ticket)
3)daki gunung kinabalu(try untuk cuba bulan 9 or 10 2013)
4)Nak jam Fossil neh(tapi nak warna Bronze)

    FOSSIL ME1121 Men's Analogue Twist Aesthetics Leather Strap


     So anyone nak bagi sila pos ke:
     MOHD NASRUL ASYRAF BIN ARIFFIN
     PT 642 Lorong beringin 5,Kampung Tersusun Batu 7
     Lekir 32020 Sitiawan Perak

    hahahahahha
    Credit Gmbr


  5) Teringin nak sembahyang kat Masjid Al Aqsa
  6)Stay kat South korea dari start autumn smpi start winter pergh layan....(mungkin klu kwn aku ajak aku gi hujung tahun neh)
  7)Beli kete Lamborghini(pergh neh mmg beragan nak mampus)
(Credit Picture)Pergh Dpt neh Tapi klu tak dpt nak yg bwh neh

(Picture Credit) Ko dpt neh pun care gak klu tak nak bwh neh
(Picture Credit) dpt kete Hyundai Sonata pun care gak....tapi aku suka depan elantra  belakang sonata boleh custom made tak? hahah klu tak leh gak bwh ne jer la mampu>>>
(Picture Credit)Red Chery kereta sorong hahahhahaa
      
  8)Motor Kawasaki er6n Bumblebee pergh....
  9)Rumah besar gabungan kayu n batu....
10)Buat Umrah Jun tahun depan n buat haji....(updated : umrah tak jadi pegi tahun neh burn duit booking 300ratus mak ayah aku n adik jer pegi..baru nak doa kat raudah haha)
11)New Zealand 
12)Mostar Old Town Bosnia
13)Pandai main guitar ..i tried once maser dulu tak pandai sgt ..so angan 2 nanti khwin leh cover ngan  
     bakal isteri main sama ...guitar n piano mybe mcm yongseo bwh neh haha

14)Everest Base Camp
15)Mont St Michel mcm Minas Tirith dlm Lord Of The Ring cantik klu dpt gi sini tangkap gmbr dari jauh
16) Isteri lawa macm Jessica SNSD hahahahahahahahahahhahahahhahahahhahahahahhahahahahahahaa

Travel Log 5.0 Langkawi (23-25 December 2012) Day 3 Final Day

Day Three 25 December 2012

Hari terakhir kat langkawi dan kitaorg nak the most highlighted place untuk percutian neh Cable car ....setelah gagal nak naik cable car semalam.harini kitaorg nak jadi early birds hehe...kul 8 pagi dah check out dari homestay direct gi ke Orintal village lokasi cable car kat langkawi, neh merupakan kali pertama aku naik cable car neh....counter ticket bukak pukul 9.30pg tapi org dah beratur dah tapi tak la seramai smlm n adik aku start beratur sekali, ticket cable car RM 30 dan kita dpt discount jadi RM 15 ringgit klu tunjuk mycard, sarapan pun kat area citu ader mcm cafe kat citu and harga dia pricey sikit ....time neh around pukul 8.30 setengah dia dah test run cable car....cuaca baik harini cuma berangin jer ....dalm pukul 9.15 diorg start jual tiket ....tiket tu dikenali sbgai bording pass lepas tu kene beratur kat satu tempat neh sebelum masuk naik platform kat tingkat atas ...sbb time kitaorg pegi tu baru nak start tak ramai la org lagi, sbb kat ats tu dia siapkan ruang menungu zig zag yg panjang gak la so klu time waktu puncak penuh la org tunggu area situ smpi ke bwh sebelum boleh naik cable car...haritu kitaorg tunggu dlm 3-4 minute jer sebelum naik....sebelum masuk dlm cable car kita kene berdiri dalam petak ...ader 6 petak semuanya sbb satu cable car muat 6 org, klu kita pergi lebih dari 6 org sekelurga boleh la split 2 nanti org incharge citu akan fill up petak kosong ngan org yg belakang kita yg sudi naik sekali.....sama mcm skyway genting....





Hanging Bridge


Perjalanan mengambil masa dlm 10-15 minit ke puncak ..actually ader dua puncak ...first puncak mcm transfer station ke puncak yg paling tinggi ...boleh turun kat cini tapi better terus naik ke puncak atas n turun nanti klu nak singgah baru turun kat puncak neh sbb susah nak naik balik cable car ke puncak atas sbb org jarang turun puncak transfer neh time naik....so neh pengalaman pertama aku naik langkawi cable car neh .ttinggi gak naik gunung neh dengan angin kuatnyer, aku pernah naik cable car kat mount seorak n cable car genting yg lama takde la raser setinggi mana berbanding ngan langkawi neh..leh nampk telaga tujuh dari dalam cable car....smpi puncak ats sekali ader dua viewing deck ...kwasan atas tu tak la besar mana ...kat cini jugak ader hanging bridge tapi nak pegi hanging bridge neh kene treking sikit..jauh mana aku tak tau sbb time aku pegi tu tgh tutup maintenance sedeh hehe...so lepak tangkap gmbr n chow turun bwh terus ......kat bwh neh ader tarikan baru yg baru  bukak iaitu cinema 6D tiket dia RM30 tapi ngan mycard dpt RM 15 ...aku pernah la tgk 4D kat Busan dulu tapi takde la gempak mana...yg ne pun okla dia duduk kerusi sorg2 ..kerusi tu bergerak siap kluar air lagi ahaha...



Lepas tu keluar 6D tu kitaorg gi cari makn kalini makan dekat Jom ikan bakar dekat padang mat sirat sbb org ckp best makan tengah  hari kat cini okla lauk byk pilihan n ader ikan bakar n yg penting air dia free flow  ader air sirap sarsi n air teh o ais free jer sini byr makanan jer ..ambik ikan siakap bakar dlm RM28....lepas tu singgah area Hj Ismail group beli barang sikit dan gerak jetty nak balik dpt tiket kul 2.30ptg tapi ferry delay la pulak mcm airasia lak jadinyer ferry smpi kul 3.30ptg ..rugi maser betul ..smpi balik kat kuala perlis kul 5ptg terus ambik kete gerak terus ke perak smpi perak kul 12 mlm............habis percutian keluarga tahun neh...

so lain kali kalu aku gi langkawi maybe aku ambik ticket flight jer sbb buang maser banyak naik ferry ....

Tuesday, February 5, 2013

mohd nasrul asyraf ..facts 7 Tanda lahir

Actually aku ader tanda lahir yg agak besar bwah telinga ...warne cokelat besar gak la haha..aku selalu tanya kat mak aku kenape aku ader tanda lahir neh?kenapa adik aku yg lain takde ....diorg pun tak tahu...honestly aku tak suka tapi semua kejadian allah swt...ader org lain lagi teruk lagi so ...senang jer nak kenal aku ader tanda lahir kat tepi muka bwh telinga haha...ader 2 lagi tanda lahir tapi kecik n tak begitu visible melaikan satu neh...n kalau la aku perempuan n paki tudung mmg tak nampk tanda lahir yg besar neh hahaha

Saturday, January 26, 2013

Dari dia kamu datang dan kepada dia kamu kembali....

Maybe some people dah terbaca tentang kisah seorg pelajar UTEM yg kemalangan dan meninggal 14 hari selepas tu...arwah seorg yg baik, zuhud n redha aper yg berlaku ke ats nyer ...ahli kelurga @ mak arwah menceritakan pegalaman selama 14 hari bersama ngan arwah shingga arwah menghebuskan nafas yg terakhir....

ikuti kisah sedih dibawah>>>

RENTETAN PENGALAMAN DI HARI HARI TERAKHIR SITI HAJAR BINTI AHMAD SABIR



Credit to blog owner :Nadia Mujahidah


Melalui kisah ini aku terbaca satu lagi kisah sedih yg melibatkan seorg gadis muda berdarah campuran  Jasmin J hunwick  yg kemalangan bulan 6 yg lepas ....arwah agak aktif menulis blog dan skrg blog dia masih aktif diambil alih oleh ibu dia menyambung nukilan 2 arwah yg tidak smpat diterbitkan... aper yg menyayat hati ...arwah merasakan dia akan pergi apabila dia bermimpi negri yg di catitkan dlm blog oleh arwah sendiri beberaper bulan sebelum kejadian n beliau telah membaca buku 7 malam pertama di kubur di upload sendiri gambar buku dlm instagram arwah sebelum kejadian 


So boleh ikuti Facebook Territory Yasmin J Hunwick Fanpage yg dikendalikan oleh ibu arwah n salah seorg  hamba allah...


Blog Jasmin J Hunwick >>Klik CINI


Buku yg pernah dibaca oleh arwah sebelum kejadian
Credit Picture


Kita yg masih hidup harus bersyukur ...masih diberi ruang dan peluang untuk memperbaiki diri sebelum berjumpa sang pencipta yang maha agung

                      AL-FATIHAH KEPADA ARWAH SITI HAJAR DAN JASMIN J HUNWICK SEMOGA DITEMPATKAN DIKALANGAN ORANG YANAG BERIMAN..........

Thursday, January 24, 2013

Travel Log 5.0 Langkawi (23-25 December 2012) Day 2

Kumpul tenaga banyak 2....mulakan hari ke dua di pulau sumpahan mahsuri neh hahahaha...(24 December 2012)....sebenarnyer lari tentatif sikit sepatutnyer pagi neh naik cable car tapi sbb smlm lewat so harini drag gi magrove tour kat sungai kilim geoforest park...janji kul 9 pagi ....actually ader dua tour yg popular yg aku tau kat langkawi satu island hoping dia gi tasik dayang bunting ...pulau singa besar n tgk helang makan cost dia sorg dlm Rm 20-35 paling mahal....aku terinign sgt nak gi tasi dayang bunting bukan sbb aku tak leh pragnent haha tapi raser mcm menarik pulak tempat tu tasik kat tgh 2 pulau...tapi disebabkan semua neh adik aku yg arrange so ikut jer la...dia book magrove tour kat online dia kater murah 3jam tour dlm Rm250 sebuah boat nak walk in pun boleh tapi aku tgk harge dia mahal lak kat jetty tu tapi tak tahu ker betul tak betul harge tu...harge dia sejam rm 250....so nak gi jetty kilim neh sedang jer ...kita kene tuju galeria perdana  ...belakang galeria perdana neh la jetty kilim...smpai2 sana sarapan dulu....pagi dlm kul 8lebih dah ader org kat ctu....


Jetty Kilim









tepat kul 9 kitaorg naik bot so aper yg merangkumi pakej neh dlm 3 jam dia bwk gi gua klawar...tempat bela ikan.. masuk gua buaya...tgk helang makan ...andaman sea tour or gi mandi private beach...bercakap pasal tour neh certain people tak bersetuju pasal some of pengusaha boat yg x practice kitaran biologi yg semulajadi mcm bagi makan monyet ...bagi makan burung helang so binatang 2 neh tak mencari makan sendiri tunggu manusia bagi makan ...so dikuatiri mengangu kesimbangan ekosistem ...cewah ckp mcm profeser biologi lak...













Tour kami start ngan gua klawar so mmg gelap dlm gua tu kene guna lampu kat jetty gua tu disediakan lampu suluh kene sewa Rm 1 pandai depa buat bisnes...tak la besar sgt gua tu dia ader trail kene ikut ...di atas dinding gua tu bergantungan klwar n ader stalaktit n stalakmit so gud picture nak ajak budak 2 haha...kene menunduk gak la tapi sekejap jer ....selesai gua klawar org boat tu bawak gi kolam ternakan ikan ....dia tunjuk ikan sumpit yg sumpit makan mcm roti lekat kat tiang ..ikan tu akan sembur air bagi roti jatuh dlm air supaya iakan tu dpt makan ...tgk belangkas ..tgk ikan nyok2 besar 2 ..bagi ikan pari makan ...ok la cuma kolam ternakan ikan tu tak well maintain sbb byk ikan dia mati....stress sbb jadi tatapan pelancong ke pun tak tahu...abis kolam tu org boat tu bwk jln sungai klim tgk magrove smpi satu gua kecik yg boat leh lalu bawah dia panggal gua buaya sbb bentuk gua tu mcm buaya hahaha ader gmbr dia dlm ipad mak aku nanti ade maser aku masuk...












lepas gua buaya kitaorg gi tgk helang makan ...actually diorg neh bubuh kulit ayam kat tgh laut lepas  tu helang sambar kulit ayam tapi bukan leh dekat 2 pun tgk dari jauh sbb helang tu takut manusia ader dua jenis helang yg aku nampak la helang yg jadi symbol langkawi n white belly, org tu ckp klu helang jantai akan terus makan leps di samabr tu tapi helang betina makan atas pokok...entah ler aku tak belajr pun pasal benda tu..abis tgk helang kami   ke laut lepas smpi tanjung rhu n org tu tunjuk mcm 2 batu ader bentuk muka baby la ...gorilla la hahaha pusing kat laut smpi kat signboard KILIM GEOFOREST PARK... lepas tu pusing n balik semula ke jetty KILIM...tamat tour kami smpai jetty ramai giler org nak gi tour.....


Lepas tu adik aku ajak naik cable car ...aku ingat nak gi pagi esoknyer sbb conform ramai org time tgh harini ...semua nak gi so gi la gerak dari kilim jetty tu ker Oriental village tempt naik cable car...smpi sana  ramai giler org ...nak parking pun susah lepas tu kitaorg round oriental village tu  ader pameran nami island kat citu ader replika snowman winter sonata n gmbr nami island....n chow cadang nak dtg esoknyer early bird haha balik jap homestay rehat 2 jap dlm kul 3 kitaorg gerak gi underwater world kat pantai chenang...sepanjang pantai chenang tu happening giler mmmg la penuh mat salleh n international tourist smpi sana masuk underwater world pastikan bwk mycard untuk dpt discount.....tgk ikan 2 ..aku dah biaser dah tgk benda2 mcm neh n lepas gi underwater world singgah makam mahsuri ticket masuk 5rgt...dlm tu ader makam mahsuri ...rumah mahsuri ...perigi....ader gak tayangan kisah mahsuri.....lepas tu balik balik homestay....








Mlm tu kitaorg  singgah haji ismail shopping sbb semua masing 2 beli cokelat biaser la org klu dtg langkawi klu tak beli cokelat tak sah ..murah la coklat international tapi klu beli beratus 2 gak spent takde la murah cuma murah berbanding semenanjung tanah besar la hahaha tapi tak rock la klu gi langkawi tak beli cokelat ratus2 ..kaya kau haji ismail... esoknyer nak balik dah......ramai org gak mlm 2 area ctu...bailk makan biaser 2 dekat area homestay n tido



P/S: aper yg special pasal Langkawi neh ?cokelat jer ke hahaha