Followers

Tuesday, January 22, 2013

Travel Log 5.0 Langkawi (23-25 December 2012) Day One

Yeah family trip untuk penhujung tahun 2012 ....byk tempat dicadang antaranyer genting highland ...singapore finally chosing Langkawi so cuti2 malaysia la...kebetulan nak bwk adik kau yg belaja kst india jln 2...so lewat gak planinng nak gi Langkawi ..tambah 2 time cuti sekolah neh agak susah la nak dpt homestay yg murah...cari 2 punyer cari dpt la satu homestay neh kat ulu melaka nama dia temin homestay ok la murah Rm 140 smlm muat lapan org....google jer temin homestay mesti jumpa tak pun cuba clik sini ...homestay neh ader peti sejuk mesin basuh kira ok la ....pakcik homestay komesyen sikit...dari kuah klu jln kaki jauh la tapi naik kete dlm 20 minit smpi la agak jauh la tapi nak buat cam mana tu jer yg ader so homestay neh terletak kat tengah 2 semua attraction yg ader kat langkawi neh paling dekat makam mahsuri n taman mardi ...neh kali k2 la aku gi langkawi ..1st time form 5 rombongan sekolah...mak ayah aku dah kali ke beraper la gi kecuali adik2 aku 1st time gi....
manusia yg sedang membeli tiket ader banyak company tapi aku raser ferry lada 3 tu best...

the people






Bertolak dari umah manjung dlm kul 5 pagi smpi kuala perlis dlm kul 10.00 pg ...rami giler org duk kat jetty nak gi langkawi penuh kete ....cuma yg pelik nyer Langkawi tempat tumpuan pelancong tapi takde tempat parking kete yg sesuai.. yg ader pun tak muat...org MPKP suruh parking jer tepi jln ...jauh pulak tu dah parking tepi jln atas semak kena byr sehari Rm 15 rgt...3hari RM 45 X 2 kete =90rgt haha untuk parking jer ...yg ralatnyer kene dah berkurun org pegi pulau langkawi naper tak dibuat tempat parking bertingkat mcm yg ader kat lumut takde la ralat nak byr parking n secure la sikit, drop semua kat jetty n gi parking kete lepas tu org MPKP antar driver gi parking n bawak balik driver ke jetty naik moto depa sbb parking jauh sgt......


nak beli tiket pun lama sbb rami org ...last dpt tiket kul 12.30..so bayangkan la smpi kul 10 dpt tiket kul 12.30 ramai tak ramai la org...naik ferry kul 12.30 syarikat yg nama ferry dia Lada 3 ...besar gak ferry n dlm dia cantik la gak...masuk 2 ferry terus tido sedar2 dah smpi langkawi dlm kul 1.35 ptg....

Lepas tu tunggu kete sewa ...dah booking awal la kia pregio kat satu company neh takde la murah sgt dpt dlm Rm240 sehari (musim cuti sekolah)...tunggu punyer tunggu dtg seorg dari company neh dia ckp kete yg kami sewa dah rosak? kene tunggu ade kete lain yg org tu nak balik haritu  tapi diorg tgh shopping jap ....dah marah dah kat comapany tu sbb tak bagitahu awal 2 ..dah lama kot kitaorg booking lebih dari 3 minggu, tunggu jap kete yg diorg ckp tu lebih dari 30 minit tunggu ...nak rush sbb org homestay dah tunggu lama n ptg tu cadangnyer nak gi magrove tour ......last lama sgt cancel terus, mmg teruk giler la company tu...org tu ckp rileks la nasib baik ader kete ....bagi aku nasib baik ader kete aper kitaorg dah tempah so prepare la awal 2 ....bazir maser dekat 2 jam duk citu .....blaklist la comapany tu....ikutkan hati nak publish jer company neh kat cini supaya org tak terkene tapi tak baik la tutup rezeki orang lain ....

last 2 dpt van buruk vanette tu pun nasib baik ader org nak balik ptg tu(rm250 sehari)...cari kat company dekat 2 area jetty tu ...susah gak la nak dpt sbb musim cuti...cancel magrove tour ..nasib baik la leh cancel n rearrange balik esoknyer...gi homestay rehat 2....petang tu kitaorg gi haji ismail group kat area kuah ....byk gak kedai haji ismail group kat citu ...kedai 2 lain ...kedai perfume semua area situ leh jln kaki jer kat deret situ ....ramai gak org ....



mlm tu kitaorg makan mlm kat gulai panas mak teh kat kuala teriang ...famous gak gulai panas neh tapi aku tak pasti gulai panas neh betul ker yg original mak teh punyer kedai sbb dlm satu entry ader blogger neh buat kdeai lain tapi aku gi kedai lain ...tapi ok jer la gulai panas dier...gulai panas neh mcm bila kita pegi baru dia masak ...kita pilih la ikan aper nak masak ...ayam pun boleh ...gorng pun boleh makan ngan nasi panas n sambal belacan n ulam mmg layan la..ader satu kedai lagi dia panggil gulai kalut (sbb time kita oder dia baru dia kalut nak buat ) tu gerai dia dekat area bulatan airport tapi aku tak jumpa....


lepas makan balik tido ....letih oooo seharian .....

neh blogger citer pasal gulai panas mak teh>sini... aku raser kedai yg dia review neh lain dari kedai yg aku gi ...tapi maser siang tu aku perasan ader lalu gerai neh n kedai neh ngan kedai aku pegi tu tak tahu la sama owner ker tak sbb kedai kau pegi tu ader signboard gulai panas mak teh n kedai dua neh jauh anatar satu sama lain..tapi yg pasti ok la sedap n berbaloi makan benda panas 2 neh

neh blogger citer pasal gulai kalut>sini


P/S : tak byk la gmbr day first neh

No comments:

Post a Comment