Followers

Wednesday, February 20, 2013

Impromptu Trip Cameron Highland (6 Jan 1013)





Trip secara tiba 2 adik aku yg belaja india nak jln 2 mula 2 cadang nak gi penang makan 2 tapi last 2 tak jadi so gi cameron ....Dekat jer cameron ngan umah aku tapi ikut jalan baru simpang pulai la ...jln neh besar n selesa klu dulu org gi cameron ikut tapah so jln dia kecik n berpusing 2 ...aku ingat maser darjah enam rombongan gi cameron naik bas ikut tapah dah la bus takde aircorn apek drebar tu siap sound jgn keluar kepala takut kene langgar sbb jln sempit ....dia sound guna microphone dlm bus dia ...haha siap ngan kwn aku muntah n buang jer muntah keluar klu kene kete org kan naya jer tapi klu ikut tapah leh singgah air terjun pertegahan perjalanan.....tu semua citer dulu 14 tahun yg dulu haha so boleh teke umur aku beraper??



























jalan simpang pulai cameron highland agak luas ader lorong memotong semasa mendaki boleh smpi ke gua musang gak klu ikut jln neh ....ondaway haritu sempat beli durian n petai dekat org asli ..durian bukit tak beraper sedap pun....so destinasi tujuan kami ader dua jer haritu sbb keluar umah pun lambt...aku google tmpt neh berbaloi gi n rami org gi...

so destinasi kami yg pertama ladang boh sungai palas daripada jln besar masuk simpang lorong kecik satu jlon ngan nak gi gunung berincang n moses forest...tapi nak gi ladang neh belok simpang kecik lain...jauh gak la nak masuk dlm dah la jln muat jer 2 kete ...smpi sana leh parking kat bwh dan jaln kaki naik atas ...tapi aku raser boleh bwk kete naik atas kene bagitahu guard tu kot n parking kat ats terhad..so dia sediakan dua jalan satu jln tar main road ke kilang boh dan lagi satu jln melalui ladang teh so aku cadangkan dtg ikut jln tar sbb tak la penat sgt ...balik nanti baru ikut jln ladang teh sbb kene panjat tangga lebih letih dari ikut jln tar....

kat ladang neh ader cafe ..kedai jual produk teh yg rare pun ader, sejarah Boh teh ..dan kilang proses daun teh...adik aku ckp tempt neh kwsan perfilaman ombak rindu ..entah aku tak tengak pun ombak rindu hahhah...cantik la kawasan neh dia bangunkan ....leh baca sejarah n peralatan yg digunakan untuk meghasilkan serbuk teh..bangunan pun cantik ..kitaorg jaln2 masuk  kilang boleh tgk proses penghasilan serbuk teh sbb dia tunjukkan kwsan production room dia tapi di pisahkan oleh cermin kaca ..boleh tgk disebalik cermin kaca tu la..semerbak bau teh masuk kilang dia kemudian kitaorg masuk kedai jual produk dia harga sama jer ....aku tgk pakcaging dia kat shah alam ....tapi ader la teh yg rare mcm aromatic tea aku tak pasti kat KL ader ker tak teh yg rare 2 neh....beli la jugak teh sikit n kitaorg lepak minum kat cafe dia so klu dtg ladang teh tak minum teh tak sah lakan sajer nak over....price agak pricy bagi semug air teh tarik RM 3.00 ...aku try teacino n aromatic teh ..selain tu kat cini ader jual bermacam pastry n kek harga dia mahal n aku ader ambik beberaper pastry n kek nasib baik sedap or kami lapar sbb tak makan tg lagi...lepas tu kitaorg gerak turun ikut ladang teh ...turun pun letih ikut ladang teh neh sbb tangga tinggi so better ikut cadangan aku tu ....agak rami org gak la haritu tapi tak la ramai cuba byangkan klu cuti umum mesti sesak giler nak parking sbb parking dia terhad n kecik...dulu kitaorg pernah nak cuba naik cameron time cuti sekolah stuck tgh jalan sbb byk kete so sekerat jln jer la time tu


So dari ladang boh kitaorg gerak ke lokasi ke 2 di big red strawberry dekat berincang ...sebenarnyer dulu tempat neh nama dia cactus valley tak pasti diorg tukar nama or pecah jadi dua farm....kenapa aku gi sini sbb aku google dia ckp kat cini ladang strawberry yg terbaik n byk produk berasaskan strwberry tapi aku tak nmpk pun pokok starwberry yg awesome ...terus direct gi cafe, kat cafe byk giler product berasaskan strawberry ..kitaorg ambik sundae n dipped strawberry..actually tempat nak masuk tu sgt tinggi bukit dia so klu kurang cekap kat kwsan berbukit susah la nak gi tempat neh....

Lepas singgah big red strwberry kami singah di perhentian terakhir pasar sayur dekat ngan kew garden, borong sayur jap n strawberry sikit...dan gerak turun bwh ...better gerak sebelum mlm klu nak balik hari sbb kwasan turun tu gelap...n sampi umah dlm kul 10 mlm...satu hari tapi mmg selalu naik balik hari jer...


mostly kedai 2 yg bukak dekat cameron neh start ngan farm dan diorg bukak kedai yg menjual hasil2 farm n strawberry tapi bukak kedai neh mcm gamble gak la sbb kene cari satu kelainan berbanding dgn kedai yg lain, tapi aku tgk kedai yg aku gi masaer last aku naik cameron byk yg dah tutup (last aku gi tak la lebih dari 5tahun).so untuk depa stay lama kene cari x factor (hahah over giler) supaya pelancong tertanya 2 mana kedai 2 yg hebat neh...haha



No comments:

Post a Comment