Followers

Wednesday, February 20, 2013

Travel Log 5.0 Langkawi (23-25 December 2012) Day 3 Final Day

Day Three 25 December 2012

Hari terakhir kat langkawi dan kitaorg nak the most highlighted place untuk percutian neh Cable car ....setelah gagal nak naik cable car semalam.harini kitaorg nak jadi early birds hehe...kul 8 pagi dah check out dari homestay direct gi ke Orintal village lokasi cable car kat langkawi, neh merupakan kali pertama aku naik cable car neh....counter ticket bukak pukul 9.30pg tapi org dah beratur dah tapi tak la seramai smlm n adik aku start beratur sekali, ticket cable car RM 30 dan kita dpt discount jadi RM 15 ringgit klu tunjuk mycard, sarapan pun kat area citu ader mcm cafe kat citu and harga dia pricey sikit ....time neh around pukul 8.30 setengah dia dah test run cable car....cuaca baik harini cuma berangin jer ....dalm pukul 9.15 diorg start jual tiket ....tiket tu dikenali sbgai bording pass lepas tu kene beratur kat satu tempat neh sebelum masuk naik platform kat tingkat atas ...sbb time kitaorg pegi tu baru nak start tak ramai la org lagi, sbb kat ats tu dia siapkan ruang menungu zig zag yg panjang gak la so klu time waktu puncak penuh la org tunggu area situ smpi ke bwh sebelum boleh naik cable car...haritu kitaorg tunggu dlm 3-4 minute jer sebelum naik....sebelum masuk dlm cable car kita kene berdiri dalam petak ...ader 6 petak semuanya sbb satu cable car muat 6 org, klu kita pergi lebih dari 6 org sekelurga boleh la split 2 nanti org incharge citu akan fill up petak kosong ngan org yg belakang kita yg sudi naik sekali.....sama mcm skyway genting....





Hanging Bridge


Perjalanan mengambil masa dlm 10-15 minit ke puncak ..actually ader dua puncak ...first puncak mcm transfer station ke puncak yg paling tinggi ...boleh turun kat cini tapi better terus naik ke puncak atas n turun nanti klu nak singgah baru turun kat puncak neh sbb susah nak naik balik cable car ke puncak atas sbb org jarang turun puncak transfer neh time naik....so neh pengalaman pertama aku naik langkawi cable car neh .ttinggi gak naik gunung neh dengan angin kuatnyer, aku pernah naik cable car kat mount seorak n cable car genting yg lama takde la raser setinggi mana berbanding ngan langkawi neh..leh nampk telaga tujuh dari dalam cable car....smpi puncak ats sekali ader dua viewing deck ...kwasan atas tu tak la besar mana ...kat cini jugak ader hanging bridge tapi nak pegi hanging bridge neh kene treking sikit..jauh mana aku tak tau sbb time aku pegi tu tgh tutup maintenance sedeh hehe...so lepak tangkap gmbr n chow turun bwh terus ......kat bwh neh ader tarikan baru yg baru  bukak iaitu cinema 6D tiket dia RM30 tapi ngan mycard dpt RM 15 ...aku pernah la tgk 4D kat Busan dulu tapi takde la gempak mana...yg ne pun okla dia duduk kerusi sorg2 ..kerusi tu bergerak siap kluar air lagi ahaha...



Lepas tu keluar 6D tu kitaorg gi cari makn kalini makan dekat Jom ikan bakar dekat padang mat sirat sbb org ckp best makan tengah  hari kat cini okla lauk byk pilihan n ader ikan bakar n yg penting air dia free flow  ader air sirap sarsi n air teh o ais free jer sini byr makanan jer ..ambik ikan siakap bakar dlm RM28....lepas tu singgah area Hj Ismail group beli barang sikit dan gerak jetty nak balik dpt tiket kul 2.30ptg tapi ferry delay la pulak mcm airasia lak jadinyer ferry smpi kul 3.30ptg ..rugi maser betul ..smpi balik kat kuala perlis kul 5ptg terus ambik kete gerak terus ke perak smpi perak kul 12 mlm............habis percutian keluarga tahun neh...

so lain kali kalu aku gi langkawi maybe aku ambik ticket flight jer sbb buang maser banyak naik ferry ....

No comments:

Post a Comment