Followers

Saturday, January 26, 2013

Dari dia kamu datang dan kepada dia kamu kembali....

Maybe some people dah terbaca tentang kisah seorg pelajar UTEM yg kemalangan dan meninggal 14 hari selepas tu...arwah seorg yg baik, zuhud n redha aper yg berlaku ke ats nyer ...ahli kelurga @ mak arwah menceritakan pegalaman selama 14 hari bersama ngan arwah shingga arwah menghebuskan nafas yg terakhir....

ikuti kisah sedih dibawah>>>

RENTETAN PENGALAMAN DI HARI HARI TERAKHIR SITI HAJAR BINTI AHMAD SABIR



Credit to blog owner :Nadia Mujahidah


Melalui kisah ini aku terbaca satu lagi kisah sedih yg melibatkan seorg gadis muda berdarah campuran  Jasmin J hunwick  yg kemalangan bulan 6 yg lepas ....arwah agak aktif menulis blog dan skrg blog dia masih aktif diambil alih oleh ibu dia menyambung nukilan 2 arwah yg tidak smpat diterbitkan... aper yg menyayat hati ...arwah merasakan dia akan pergi apabila dia bermimpi negri yg di catitkan dlm blog oleh arwah sendiri beberaper bulan sebelum kejadian n beliau telah membaca buku 7 malam pertama di kubur di upload sendiri gambar buku dlm instagram arwah sebelum kejadian 


So boleh ikuti Facebook Territory Yasmin J Hunwick Fanpage yg dikendalikan oleh ibu arwah n salah seorg  hamba allah...


Blog Jasmin J Hunwick >>Klik CINI


Buku yg pernah dibaca oleh arwah sebelum kejadian
Credit Picture


Kita yg masih hidup harus bersyukur ...masih diberi ruang dan peluang untuk memperbaiki diri sebelum berjumpa sang pencipta yang maha agung

                      AL-FATIHAH KEPADA ARWAH SITI HAJAR DAN JASMIN J HUNWICK SEMOGA DITEMPATKAN DIKALANGAN ORANG YANAG BERIMAN..........

Thursday, January 24, 2013

Travel Log 5.0 Langkawi (23-25 December 2012) Day 2

Kumpul tenaga banyak 2....mulakan hari ke dua di pulau sumpahan mahsuri neh hahahaha...(24 December 2012)....sebenarnyer lari tentatif sikit sepatutnyer pagi neh naik cable car tapi sbb smlm lewat so harini drag gi magrove tour kat sungai kilim geoforest park...janji kul 9 pagi ....actually ader dua tour yg popular yg aku tau kat langkawi satu island hoping dia gi tasik dayang bunting ...pulau singa besar n tgk helang makan cost dia sorg dlm Rm 20-35 paling mahal....aku terinign sgt nak gi tasi dayang bunting bukan sbb aku tak leh pragnent haha tapi raser mcm menarik pulak tempat tu tasik kat tgh 2 pulau...tapi disebabkan semua neh adik aku yg arrange so ikut jer la...dia book magrove tour kat online dia kater murah 3jam tour dlm Rm250 sebuah boat nak walk in pun boleh tapi aku tgk harge dia mahal lak kat jetty tu tapi tak tahu ker betul tak betul harge tu...harge dia sejam rm 250....so nak gi jetty kilim neh sedang jer ...kita kene tuju galeria perdana  ...belakang galeria perdana neh la jetty kilim...smpai2 sana sarapan dulu....pagi dlm kul 8lebih dah ader org kat ctu....


Jetty Kilim









tepat kul 9 kitaorg naik bot so aper yg merangkumi pakej neh dlm 3 jam dia bwk gi gua klawar...tempat bela ikan.. masuk gua buaya...tgk helang makan ...andaman sea tour or gi mandi private beach...bercakap pasal tour neh certain people tak bersetuju pasal some of pengusaha boat yg x practice kitaran biologi yg semulajadi mcm bagi makan monyet ...bagi makan burung helang so binatang 2 neh tak mencari makan sendiri tunggu manusia bagi makan ...so dikuatiri mengangu kesimbangan ekosistem ...cewah ckp mcm profeser biologi lak...













Tour kami start ngan gua klawar so mmg gelap dlm gua tu kene guna lampu kat jetty gua tu disediakan lampu suluh kene sewa Rm 1 pandai depa buat bisnes...tak la besar sgt gua tu dia ader trail kene ikut ...di atas dinding gua tu bergantungan klwar n ader stalaktit n stalakmit so gud picture nak ajak budak 2 haha...kene menunduk gak la tapi sekejap jer ....selesai gua klawar org boat tu bawak gi kolam ternakan ikan ....dia tunjuk ikan sumpit yg sumpit makan mcm roti lekat kat tiang ..ikan tu akan sembur air bagi roti jatuh dlm air supaya iakan tu dpt makan ...tgk belangkas ..tgk ikan nyok2 besar 2 ..bagi ikan pari makan ...ok la cuma kolam ternakan ikan tu tak well maintain sbb byk ikan dia mati....stress sbb jadi tatapan pelancong ke pun tak tahu...abis kolam tu org boat tu bwk jln sungai klim tgk magrove smpi satu gua kecik yg boat leh lalu bawah dia panggal gua buaya sbb bentuk gua tu mcm buaya hahaha ader gmbr dia dlm ipad mak aku nanti ade maser aku masuk...












lepas gua buaya kitaorg gi tgk helang makan ...actually diorg neh bubuh kulit ayam kat tgh laut lepas  tu helang sambar kulit ayam tapi bukan leh dekat 2 pun tgk dari jauh sbb helang tu takut manusia ader dua jenis helang yg aku nampak la helang yg jadi symbol langkawi n white belly, org tu ckp klu helang jantai akan terus makan leps di samabr tu tapi helang betina makan atas pokok...entah ler aku tak belajr pun pasal benda tu..abis tgk helang kami   ke laut lepas smpi tanjung rhu n org tu tunjuk mcm 2 batu ader bentuk muka baby la ...gorilla la hahaha pusing kat laut smpi kat signboard KILIM GEOFOREST PARK... lepas tu pusing n balik semula ke jetty KILIM...tamat tour kami smpai jetty ramai giler org nak gi tour.....


Lepas tu adik aku ajak naik cable car ...aku ingat nak gi pagi esoknyer sbb conform ramai org time tgh harini ...semua nak gi so gi la gerak dari kilim jetty tu ker Oriental village tempt naik cable car...smpi sana  ramai giler org ...nak parking pun susah lepas tu kitaorg round oriental village tu  ader pameran nami island kat citu ader replika snowman winter sonata n gmbr nami island....n chow cadang nak dtg esoknyer early bird haha balik jap homestay rehat 2 jap dlm kul 3 kitaorg gerak gi underwater world kat pantai chenang...sepanjang pantai chenang tu happening giler mmmg la penuh mat salleh n international tourist smpi sana masuk underwater world pastikan bwk mycard untuk dpt discount.....tgk ikan 2 ..aku dah biaser dah tgk benda2 mcm neh n lepas gi underwater world singgah makam mahsuri ticket masuk 5rgt...dlm tu ader makam mahsuri ...rumah mahsuri ...perigi....ader gak tayangan kisah mahsuri.....lepas tu balik balik homestay....








Mlm tu kitaorg  singgah haji ismail shopping sbb semua masing 2 beli cokelat biaser la org klu dtg langkawi klu tak beli cokelat tak sah ..murah la coklat international tapi klu beli beratus 2 gak spent takde la murah cuma murah berbanding semenanjung tanah besar la hahaha tapi tak rock la klu gi langkawi tak beli cokelat ratus2 ..kaya kau haji ismail... esoknyer nak balik dah......ramai org gak mlm 2 area ctu...bailk makan biaser 2 dekat area homestay n tido



P/S: aper yg special pasal Langkawi neh ?cokelat jer ke hahaha

Tuesday, January 22, 2013

Travel Log 5.0 Langkawi (23-25 December 2012) Day One

Yeah family trip untuk penhujung tahun 2012 ....byk tempat dicadang antaranyer genting highland ...singapore finally chosing Langkawi so cuti2 malaysia la...kebetulan nak bwk adik kau yg belaja kst india jln 2...so lewat gak planinng nak gi Langkawi ..tambah 2 time cuti sekolah neh agak susah la nak dpt homestay yg murah...cari 2 punyer cari dpt la satu homestay neh kat ulu melaka nama dia temin homestay ok la murah Rm 140 smlm muat lapan org....google jer temin homestay mesti jumpa tak pun cuba clik sini ...homestay neh ader peti sejuk mesin basuh kira ok la ....pakcik homestay komesyen sikit...dari kuah klu jln kaki jauh la tapi naik kete dlm 20 minit smpi la agak jauh la tapi nak buat cam mana tu jer yg ader so homestay neh terletak kat tengah 2 semua attraction yg ader kat langkawi neh paling dekat makam mahsuri n taman mardi ...neh kali k2 la aku gi langkawi ..1st time form 5 rombongan sekolah...mak ayah aku dah kali ke beraper la gi kecuali adik2 aku 1st time gi....
manusia yg sedang membeli tiket ader banyak company tapi aku raser ferry lada 3 tu best...

the people






Bertolak dari umah manjung dlm kul 5 pagi smpi kuala perlis dlm kul 10.00 pg ...rami giler org duk kat jetty nak gi langkawi penuh kete ....cuma yg pelik nyer Langkawi tempat tumpuan pelancong tapi takde tempat parking kete yg sesuai.. yg ader pun tak muat...org MPKP suruh parking jer tepi jln ...jauh pulak tu dah parking tepi jln atas semak kena byr sehari Rm 15 rgt...3hari RM 45 X 2 kete =90rgt haha untuk parking jer ...yg ralatnyer kene dah berkurun org pegi pulau langkawi naper tak dibuat tempat parking bertingkat mcm yg ader kat lumut takde la ralat nak byr parking n secure la sikit, drop semua kat jetty n gi parking kete lepas tu org MPKP antar driver gi parking n bawak balik driver ke jetty naik moto depa sbb parking jauh sgt......


nak beli tiket pun lama sbb rami org ...last dpt tiket kul 12.30..so bayangkan la smpi kul 10 dpt tiket kul 12.30 ramai tak ramai la org...naik ferry kul 12.30 syarikat yg nama ferry dia Lada 3 ...besar gak ferry n dlm dia cantik la gak...masuk 2 ferry terus tido sedar2 dah smpi langkawi dlm kul 1.35 ptg....

Lepas tu tunggu kete sewa ...dah booking awal la kia pregio kat satu company neh takde la murah sgt dpt dlm Rm240 sehari (musim cuti sekolah)...tunggu punyer tunggu dtg seorg dari company neh dia ckp kete yg kami sewa dah rosak? kene tunggu ade kete lain yg org tu nak balik haritu  tapi diorg tgh shopping jap ....dah marah dah kat comapany tu sbb tak bagitahu awal 2 ..dah lama kot kitaorg booking lebih dari 3 minggu, tunggu jap kete yg diorg ckp tu lebih dari 30 minit tunggu ...nak rush sbb org homestay dah tunggu lama n ptg tu cadangnyer nak gi magrove tour ......last lama sgt cancel terus, mmg teruk giler la company tu...org tu ckp rileks la nasib baik ader kete ....bagi aku nasib baik ader kete aper kitaorg dah tempah so prepare la awal 2 ....bazir maser dekat 2 jam duk citu .....blaklist la comapany tu....ikutkan hati nak publish jer company neh kat cini supaya org tak terkene tapi tak baik la tutup rezeki orang lain ....

last 2 dpt van buruk vanette tu pun nasib baik ader org nak balik ptg tu(rm250 sehari)...cari kat company dekat 2 area jetty tu ...susah gak la nak dpt sbb musim cuti...cancel magrove tour ..nasib baik la leh cancel n rearrange balik esoknyer...gi homestay rehat 2....petang tu kitaorg gi haji ismail group kat area kuah ....byk gak kedai haji ismail group kat citu ...kedai 2 lain ...kedai perfume semua area situ leh jln kaki jer kat deret situ ....ramai gak org ....



mlm tu kitaorg makan mlm kat gulai panas mak teh kat kuala teriang ...famous gak gulai panas neh tapi aku tak pasti gulai panas neh betul ker yg original mak teh punyer kedai sbb dlm satu entry ader blogger neh buat kdeai lain tapi aku gi kedai lain ...tapi ok jer la gulai panas dier...gulai panas neh mcm bila kita pegi baru dia masak ...kita pilih la ikan aper nak masak ...ayam pun boleh ...gorng pun boleh makan ngan nasi panas n sambal belacan n ulam mmg layan la..ader satu kedai lagi dia panggil gulai kalut (sbb time kita oder dia baru dia kalut nak buat ) tu gerai dia dekat area bulatan airport tapi aku tak jumpa....


lepas makan balik tido ....letih oooo seharian .....

neh blogger citer pasal gulai panas mak teh>sini... aku raser kedai yg dia review neh lain dari kedai yg aku gi ...tapi maser siang tu aku perasan ader lalu gerai neh n kedai neh ngan kedai aku pegi tu tak tahu la sama owner ker tak sbb kedai kau pegi tu ader signboard gulai panas mak teh n kedai dua neh jauh anatar satu sama lain..tapi yg pasti ok la sedap n berbaloi makan benda panas 2 neh

neh blogger citer pasal gulai kalut>sini


P/S : tak byk la gmbr day first neh