Followers

Wednesday, June 3, 2015

Bukan #aviationgeek pun... tapi semakin minat

Lately rase mcm minat pulak tgk perkembangan commercial airplane....berangan nak naik latest airplane... tapi klu dapat travel business n 1st class pun masyuk ade nak sponser ker???


Commercial Airplane dikuasai oleh dua kuasa besar Boing dan Airbus yang aku tahu la..so bila tgk balik history syarikat ni berminat nak try nak jumbo jet diorang n latest airplane diorg ..kira mcm wishlist la nak travel naik airplane mcm bawah ni:

1)Boing 474

   -1970 enter service
   - double deck wide body
   -4 engine configuration
   -dulu MAS ade satu tapi tak tahu gi mana..

*Source gambar google

2. Airbus 380
-largest commercial airplane
-full double deck
-enter service 2005
-mcm bentuk dugong jer
-Mas ader 6 biji tapi dgr citer nak jual dah..
-rival kepada boing 747..

Source: Airplane Pictures


3.Boing 787 Dreamliner

-Wide body airplane
-Enter service 2011
-New generation airplane
-Unique saiz tingkap yang lebih besar dari biase.
-yang aku tahu Thai airways ader fly dreamliner dari KLIA ke Bangkok.



4.Airbus A350 Extra Wide Body
-Wide Body Airplane
-Enter Service 2015
- First Plane Deliver to Qatar Airways
-rival to Boing Dreamliner





*Ader banyak lagi kot airplane lain tapi ni antara type airplane yang aku target nak naik especially MALAYSIA AIRLINE A380 diorg fly KL-LONDON route ..KL-PARIS route...

2 comments:

  1. mmg tingin sangat nak rase duduk kat upper deck A380 tu .. bile la nak ade rezeki ke London / Paris nih
    penah naik 747 few times .. ni kisah belasan tahun dulu laa... time tu rase dah best sangat dah dapat duduk deck atas 747 huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. rezeki ke london kene stop la gi tempat yg sama jer haha

      Delete