Followers

Friday, August 14, 2015

Travel Log 7.0 Umrah 15-26 June 2015 Predeparture

 
Esk cukup dua bulan gi umrah..selesai gak umrah tercapai gak hasrat nak jadi tetamu Allah S.W.T dan Rasulullah S.A.W..

    Sebenarnya 2013 dulu aku pernah nak pergi umrah ngan mak ayah aku n adik dah byr deposit dah cuma sbb aku baru tukar kerja n ade training bagai tak jadi pergi. So bila asyik terfikir abis duit jer gi sana sini tapi tmpt yang wajib gi tak gi gak..masuk 2015 makin membuak2 nak gi dari awal tahun nak gi  cadang nak gi bulan 3 tapi tak sempat nak prepare..dlm akhir bulan 4 terus decide nak gi .survey gak mcm 2 travel agensi terus terdetik nak gi awal ramadhan alang gi baik gi awal ramadhan..cadangnya nak gi sorg je tapi bila bagi tahu my mom adik aku lak nak ikut.survey 2 punyer survey pilih Andalusia Travel and Tours sbb dia yang termurah lagi satu sbb mak ayah dulu pun gi andalusia dan sbb  kawasan rumah tu ader agent andalusia senang sikit ..


      Sbb dlm sebulan jer lagi sebelum gi.. risau visa tak lulus jer...pasport aku pun mati bulan 12 2015 tapi makcik agent tu suruh buat baru sbb dia kata kene at least 6 bulan passort kena hidup before gi oversea..finally mmg sbb ade rezeki nak gi tu lulus tu kot visa. so pakej aku dpt tu RM6690 bilik berempat kira campur ngan org lain la..mula nak gi 13jun sbb nak seimbang jumlah hari puasa ngan tak puasa.. tapi penuh lak so tu yang dpt tarikh 15 jun-26 Jun so 2 hari sebelum puasa..

Penerbangan yang aku ambik tu naik Saudi Airlines direct ke Madinah dulu.. So preparation aku tak byk pun semua recycle bapak aku punya ...irham semua barang dah lengkap guna jer...kursus umrah pun aku tak gi harap kursus umrah yg aku gi masa 2013 yg tak jadi gi tu..cuma baca buku yang dibekalkan Andalusia jer


So Andalusia ni bila kita by deposit dia akan bagi beg besar satu..beg kecil satu dan beg sandang...Dia bagi gak buku panduan dan beberapa buku untuk amalan kat sana..So agak mudah la klu kita gi ngan agent ni semua diorg prepare cuma aku tak pasti mcm mana prosedur adik aku dia jadikan aku mahram dia dgr kene ade surat semua letak dlm passport..


Tips:
1)Pilih la agent yang terbaik dari segi lokasi penginapan
2)klu dpt buat jadual seharian lagi ok maksudnya masa 2 diantara solat tu nak buat ape2 baca al-quran dan sebagainya.

No comments:

Post a Comment