Followers

Sunday, September 20, 2015

Tips Umrah By Me...............

Share tips umrah yang aku rase sesuai bagi aku la.....


*Tips:
1)Pilih lokasi penginapan yang sedekat mungkin dengan masjid especially Mekah klu byr lebih sikit pun takpe asal tak tergangu ibadah (choose wisely your Travel agent & package)
2)Masuk Mekah dulu lagi ok sbb tenaga masih banyak untuk kejar buat umrah dengan sempurna( masuk madinah dulu pun ok )
3)Bawak uncang beg untuk isi selipar so senang sikit n bersih nak bwk kasut masuk dlm masjid so bebas nak kluar masuk mana 2 pintu
4)lelaki tu pakai sliper jer senang 
5)Klu nak shopping:
Madinah : Kurma Kacang dan Seangkatannya
Mekah:Jubah High quality compare to madinah dan lain2 tasbih...
6)Nak Cium Hajarul Aswad ..Niat dan usaha la sikit tolak 2 dush2 hehe (sbb diorg ni tak sistematik padahal boleh je beratur)
7)Sebelum gi Mekah refresh balik cara nak solat jenazah sbb di mekah dan madinah boleh katakan 95% lepas solat fardu ade solat jenazah banyak pahala org solat jenazah ni ..dulu tertanya tanya gak betulker sepanjang masa ade orang meninggal so mutawwif tu bagi jwpn semua org yang meninggal dlm Madinah akan disembahyangkan hanya di masjid nabawi dan semua org yg meninggal di Mekah di sembahyangkan hanya di masjidil haram
8)Klu Lelaki la nak duduk lama dlm Raudah( Masjid nabawi )duduk la lepas solat fardu di belakang or dlm raudah belah perempuan sbb lepas solat di akan bahagikan dua tempat ppuan ditutup sementara nak tunggu ppuan leh masuk boleh duduk lama disitu..
9) Bawa cream @ moisturiser sbb kulit kaki nanti kering tapi rase tak seteruk kering masa winter
10)Kain irham bawak satu pun cukup sbb susah nanti nak bwk balik besar sgt ..but precaution sapa yg risau kotor better ada 2(aku guna satu jer)
11) kwn 2 yang muda gi lah buat umrah sbb masa ni lah tenaga masih byk nak buat umrah jgn tunggu dah sakit n tua sbb umrah perlu kekuatan jasmani, bila dah pergi nescaya anda tidak sabar nak tunggu melakukan haji insyallah zaman sekarang ramai mampu.. umrah takde GST pun
p/s:aku baru daftar hj awal tahun haritu dpt tarikh tahun 2082 ...menyesalnya daftar lewat..sapa yang tahu mcm mana nak cepatkan dalam 2 -3 tahun lagi pm yek

No comments:

Post a Comment