Followers

Monday, June 29, 2015

#Permulaan satu Pengembaraan

Alhamdulilah ...


    Baru pulang menunaikan umrah di Mekah dan Madinah 15-26 june yang lalu...dapat merasa puasa kat Madinah dan Mekah. Asyik gi jalan gi sana -sini tapi lupakan tempat yang kita perlu gi ziarah sebagai umat islam..



Semua yang aku nak buat di Mekah dan Madinah Semua tercapai...alhamdulilah, so aku kira ini pembukaan jelajah aku serata dunia wlupun tak berduit haha...

so later aku citer pasal Umrah ni...



                       Bagi rakan 2 yang muda...kumpul duit gi sekarang sbb group aku kebanyakkan semua tua-tua tak byk muda2 tak leh nak usha jodoh  haha..tak lah melawak je, gi muda 2 sbb tenaga kita masih kuat masih banyak untuk kita buat umrah jgn tunggu nak 50-60 tahun time mungkin kita tak larat atau kurang kemampuan so nanti ibadah kita terbatas disebabkan usia dan kemampuan kita...

  insyallah ...dapat gaji kita simpan duit sikit tanam niat ..usaha ...insyallah ade ruang untuk kita pergi jgn pasang niat je takde usaha nak gi ..klu mcm tu smpi bila 2  la kita tak pergi;)


JOM RAKAN 2...

p/s: Rindu nak minum air zam zam yang sejuk n fresh di Masjid Nabawi Dan Masjidil haram

Wednesday, June 10, 2015

Mak Kau Hijau Bapak KO hijau....lawak lak lagu budak ni buat


Dari video budak gaduh tu...brader ni buat lagu lak hahah gelak sorg2 tgk video ni..............




Lepas tu leh lak ade brader ni komen mcm ni>>>>>>>>>>




Kah...kah..kah famous budak gaduh ni....................................................

Sunday, June 7, 2015

Seharian di Kewel @ Kl..1100KM journey.

Drive from sesebuah negeri hari khamis ke hometown di perak...430KM, Esknya drive dari hometown ke KL 250KM with my sister sbb dia nak balik India Study...

Singgah Publica sbb my other sister study UM ajak gi sana........makan Nando sbb takde kedai yang menarik..
Singgah jap Wondermilk beli cupcake 4 biji RM17 + 3 KOPI +  a jar of cookie = RM99 terkejut tgk harga la ..my sister la not me...tula lain kali tanya dulu baru beli hahah

*Kopi Beruang By Wondermilk RM15..


Lepas to chow gi KLIA2 hantar my sister ...reach back UM jam 9.30 mlm... letih gile nak drive tempt tido takde lagi ...nampak Pullman Bangsar...

Check Dompet  Takde Duit...tapi dah tak larat pejam mata gi reception...

Review : Pullman Bantal dia best gila...yang lain biasa2 jer





Hahaha gua rembat semua ...
Esk balik ke sebuah negeri ....singgah jap makan tempoyak di termeloh fav ni...sampi umah around 7pm setelah drive 480 KM..

Mlm tu nak kluar  makan tayar moto pancit ...harini masuk keje rase demam je

TOTAL KM DRIVE:430+250+480=1160++


                                    GUA DEMAMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

Wednesday, June 3, 2015

Bukan #aviationgeek pun... tapi semakin minat

Lately rase mcm minat pulak tgk perkembangan commercial airplane....berangan nak naik latest airplane... tapi klu dapat travel business n 1st class pun masyuk ade nak sponser ker???


Commercial Airplane dikuasai oleh dua kuasa besar Boing dan Airbus yang aku tahu la..so bila tgk balik history syarikat ni berminat nak try nak jumbo jet diorang n latest airplane diorg ..kira mcm wishlist la nak travel naik airplane mcm bawah ni:

1)Boing 474

   -1970 enter service
   - double deck wide body
   -4 engine configuration
   -dulu MAS ade satu tapi tak tahu gi mana..

*Source gambar google

2. Airbus 380
-largest commercial airplane
-full double deck
-enter service 2005
-mcm bentuk dugong jer
-Mas ader 6 biji tapi dgr citer nak jual dah..
-rival kepada boing 747..

Source: Airplane Pictures


3.Boing 787 Dreamliner

-Wide body airplane
-Enter service 2011
-New generation airplane
-Unique saiz tingkap yang lebih besar dari biase.
-yang aku tahu Thai airways ader fly dreamliner dari KLIA ke Bangkok.



4.Airbus A350 Extra Wide Body
-Wide Body Airplane
-Enter Service 2015
- First Plane Deliver to Qatar Airways
-rival to Boing Dreamliner





*Ader banyak lagi kot airplane lain tapi ni antara type airplane yang aku target nak naik especially MALAYSIA AIRLINE A380 diorg fly KL-LONDON route ..KL-PARIS route...

seharian di MELAKA

Terbang dari sebuah negeri ke Kuala Lumpur...lepas tu ger
ak ngan family aku gi melaka jumpa adik aku belaja di Matrik...

        Melaka ni dah selalu sgt pergi sejak ada adik aku belaja dekat MRSM Gemenceh...


Bila org gi Melaka...mestikan biase dengar pasal Asam Pedas mmg tak dinafikan most kedai yang ade asam pedas mmg sedap, klu dpt makan asam pedas tetel mmg sedap .........

Lain yang famous dekat Melaka coconut shake kot...so yang famous tu kat kelebang la klu google, tapi aku tak pernah test pung so try la bungkus jer ...nak beratur pun ramai orang tapi bila dah try biase jer raser haha...so overrated ...




Klu ikan bakar kat melaka orang ckp gi Umbai...so try la gi umbai byk kedai di umbai so sebab 1st time gi umbai gi la kedai yang paling besar Ikan bakar Parameswara...dari segi pilihan seafood banyak dan pelbagai ..harga ok la tapi dari segi masakan jauh below average la..tak rase mcm nak makan kat umbai dah...so aku yang salah pilih kedai ke???ade suggestion...

K.BAI