Followers

Tuesday, May 31, 2016

#ahlan wa sahlan ya ramadan




       Isnin depan insyallah kita akan puasa....tahun lepas alhamdulilah berkesempatn berpuasa di madinah 2 hari dan mekkah 5 hari. Tak sangka pun dpt puase sana tahun lepas tapi sbb ade rezeki pergi umrah dan ade rezeki pergi masa bulan puasa, masa kat sana minum air zam zam yang sejuk lepas berbuka n trawikh nikmat dia Allah sahaja yg tahu  . Aku yang lemah iman ni akui masa bulan ni letih sikit. Tapi untuk aku bulan ramadhan mcm bulan yang penuh rahmat, klu musim ramadhan cuaca selalu tenang n redup, rasa ketenangan dia. So tak sabar nak tunggu ramadan tahun ni nak cuba perbaiki diri..perbetulkan niat ..tambah amalan yang boleh ditambah.. .insyallah hujung ramadan ini aku harap Allah bagi satu kekuatan..perlindungan ..rahmat ...rezeki ..makbulkan doa dan hajat  kepada aku dan semua org ..keluarga dan sahabat yang aku hormati n sayangi amin...........








Thursday, May 26, 2016

MOHD NASRUL ASYRAF ..facts 9 Nombor Dan Nama Orang Sukar untuk aku ingati




         Aku akui nombor bukan satu yang aku senang nak ingat, tu la aku prefer guna no telephone satu je sbb aku ambik masa yang lama nak hafal no telphone aku sendiri up to one year. Ade orang yg minat number semua dia hafal event account bank klu ade 10 pun dia boleh hafal. So pada asalnya aku kurang mahir ngan matematik sebenarnya. tu aku selalu ckap adik aku yang no 2 dah mewarisi semua gene berkaitan nombor dari parents aku sbb dia seorang yang power matematik...Dia lecturer matematik... aku ni pasal matematik mmg KO ... So I need to find someone yang good pasal nombor jadi partner aku kot huhu. Tapi nak banding ngan adik aku aku senanag nak ingat jalan ....klu sekali dah lalu insyallah mahir nak pergi sesuatu tempat berbanding ngan adik 2 aku yang susah nak ingat jln atau mmg perempuan susah nak ngat jln..


Lagi satu aku susah nak hafal nama orang klu jumpa sekali 1st time lepas tu tak jumpa dah mmg aku takkan ingat melainkan selalu jumpa...

So setiap orang ade kelebihan n kekurangan masing2.....


*nak citer pasal travel tapi dah lama tak travel.......................................................

Friday, May 20, 2016

Opick - Tiada Duka Yang Abadi | Official Video




Rindu sahabat yang kenal hampir setahun yang lalu...........

Al Humaira(si pipi kemerah-merahan)


Terdengar ustaz cerita pasal Panggilan Nabi Muhammad S.A.W kepada Siti Aisyah R.A

panggilan Nabi Muhammad kepada Aisyah: si pipi merah delima (si pipi kemerah-merahan). Panggilan ini hanya dimiliki oleh Aisyah dari Nabi. Nabi tidak memanggil orang lain dengan panggilan serupa. Ini menunjukkan kekhususan hubungan perasaan antara keduanya. 


Tertarik pasal benda ni....





Thursday, May 19, 2016

#Duit Mengalir Bagai Air



Aku boleh dikatakan bebelanja tak fikir ape2... mcm impulse buyer jugak mana 2 aku nak beli aku beli. so tak sempat nk simpan duit dah abis. tapi alhamdulilah la cukup duit tak pernah putus.... Tapi serious kene adjust balik kewangan nak kene simpan duit so tu fikir 2 aku kena gak beli sesuatu untuk buat asset daripada belanja 2 sesukahati habis mcm tu je. Sekarang nak cari duit nak bayar downpayment rumah 10%....Semoga Allah bantu selebihnya;)

Masjid Terapung Jeddah 25 June 2016 Bersamaan  8 Ramadhan 1436 H hampir setahun dah


Monday, May 16, 2016

Sunnah Rasulullah S.A.W

i try to improve my self


           Lepas umrah start simpan janggut  sunnah Rasulullah S.A.W. Simpan janggut jadi mcm matang sikit..huhu.

Hadith:

Daripada Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda, maksudnya:-

"Di antara fitrah Islam ialah mengerat misai dan memanjangkan janggut kerana sesungguhnya orang-orang Majusi memanjangkan misai mereka dan mengerat janggut, berbezalah kamu daripada mereka dengan mengerat misai kamu dan memanjangkan janggut-janggut kamu” 
(Ibnu Hibban)

Di dalam sebuah hadis yang di petik dari "Musannaf Ibn Abi Sayiban" diberitakan seorang Majusi yang telah mencukur janggutnya dan mempunyai misai yang panjang datang kepada Rasulullah SAW. Tatkala melihatkan ini Rasulullah SAW bersabda, maksudnya:

"Di dalam agama kami, kami diperintahkan mengerat misai dan memanjangkan janggut."





Sunday, May 8, 2016

Sunyi Krik..Krik..Krik....

     Aku admire orang yang dapat duduk ngan family dari kecil sampai besar..sbb ngan familyla kita leh dpt salah satu ketenangan dalam kehidupan...time belaja tak rase sgt sbb duk ngan kwn 2 kan. Start abis belaja dalam tahun 2009 aku start on job training ngan sambung keje terus di KL dan kemudian di bangi..time tu aku duduk ngan makcik aku, kakak mak aku di Klang, ulang alik keje Klang Bangi almost 3 tahun walaupun jauh.dulu ulang alik naik motosikal je..sayu je bila time hujan terasa perit cari rezeki huhuh . Bukan tak nak cari umah sewa tapi aku tak suka duk sorg 2...aku tahu banyak susahkan depa sbb depa pun bukan family yang senang. Mcm family aku kedua dah...


Bila tukar keje baru pun duk jauh ngan family gak. klu la ade airport kat hometown aku lah balik tiap 2 minggu..ni nak kene drive tiap2 kali nak balik tu yang tak mampu huhu...ni lagi sunyi sbb dia bagi rumah sebuah untuk staff..aku je yang tak khwin lagi so duk sorg le..klu time ade pelatih leh ade kwn lepak sama2...bila mlm dia punya krik2...sahdu huhu.. tula lepas isyak kene layan internet..tgk tv ..dah la internet sini sekajp 3G skejap E huhu...nak consider pindah ke HQ company aku ni di KL so leh kembali menyerabutkan diri duk KL huhu


#08 MAY 2016 11.00PM

perasaan itu hadir kurniaan daripadanya;)

Wednesday, May 4, 2016

#Selesai Majlis Khwin Adik

Habis dah cuti seminggu adik aku khwin .....klu cuti ni sekejap je rasa


so start cuti 25 hbln 2016...

        mlm tu ambik flight gi KL smpai KLIA dlm pukul 10.30 gi kejar bus yang ada pukul 11.30 mlm pjm mata la naik ERL last aku naik duu 38 rgt skrg dah 55 rgt huhuh sedihhhh

Sampai KL adik aku pick up kat KL Sentral jumpa adik yang belaja India dekat 8 Bulan tak jumpa..Meet my parent tido hotel budget dekat SS2

Esk nya aku ngan family gi melaka ambik adik aku di Matrik Melaka Masjid Tanah dia abis belaja situ. Sementara tunggu dia abis exam gi Melaka Premium Outlet ...Bagi aku MPO takde ape la collection barang 2lama2...sama macam JPO,tak beli ape2 pun. Ingat nak gi Bandar Melaka cari asam pedas best...aku suka sgt asam pedas tetel tapi sbb nak kejar masa. drop kat medan selera Alor Gajah..ader la asam pedas situ tapi tak menarik n kebetulan ader satay makan situ la....Sedap satay daging dia...Lepas tu gi pengkalan balak jap sementara nak tunggu adik aku


Pick up adik aku dlm pukul 3.30ptg terus gerak balik Hometown ...Aku follow makayah aku sbb nak tolong drive since skrg ayah aku dah tak kuat drive mcm dulu asyik mengantuk...

So tak tau bila lagi nak ke Melaka sbb sebelum ni selalu gi Melaka sejak adik aku belaja MRSM Gemenceh n Matrik Meaka..


Sampi rumah dalam pukul 11mlm


Esknya Kemas rumah la nak kenduri huhu...


Hari khmis ramai sedara dah datang...Jumaat tu aku uruskan pasal rumah beli tu nak sign agreemnet pinjaman perumahan...

Hari jumaat mlm sabtu adik aku nikah dirumah ....dah lama aku tak follow org nikah ni. Kali ni dengar betul2 ambik pengalaman huhu........



Kenduri Hari Sabtu Di Dewan Manjung. Tak pasti sbb aper buat kat dewan..Tapi awal mak aku ckp nanti klu aku dia nak buat kat rumah pulak...tapi bila abis majlis kat dewan mak aku ckp aku pun buat kat dewan la sbb tak banyak nak kemas barang huhu semua org buatkan. cuma kemas barang kita je balik umah takde ape pun nak kemas


Alhamdulilah ramai org dtg n lauk abis sbb buat kat dewan kot org semangat nak dtg......

Bagi aku rase biase 2 je rasa sbb bukan aku yng khwin kan...

Yang Tragis :

Baju tema koko baju ayah aku n aku tak siap sbb cina tempat jahit tu kene bunuh dikelar. Baju ayah aku siap baju je so sehari sebelum kenduri cari baju susah nak cari baju yang ikut tema, beli sepasang baju melayu tu pun baju melayu johor .. ayah aku guna seluar tu sama baju tempah yang siap tu. klu perhati betul 2 baju ayah aku ngan sluar lain sikit. aku ambik baju tu pakai.



ape yang best:


Jumpa sedara mara la selalu jumpa masa raya, belah mak aku tido area rumah aku...belah ayah diorg tido rumah opah aku sbb umah opah aku dekat ngan rumah aku...aku rase opah mesti happy sbb semua anak dia balik klu tak dia jumpa aku je sbb tiap kali balik kmpg aku je gi umah dia sbb dekatkan. Opah selalu cckp dia rindu anak2 dia sejak arwah atuk meninggal dia duk sorg ngan anak dia.

Hangout ngan adik beradik. klu aku balik umah mmg tak duduk umah petang2 kluar pusing 2 makan 2huhu...

sedara mara bantu tolong banyak benda

Finally tak cukup cuti tak puas huhuhuhuhuhu.......................

Siblings....Makin Gelap Gua Sejak Tukar Keje Baru ni


Hadiah